Kerkuilen werkgroep Noord-Holland

Vrijwilligersgroep
Regio
Provinciaal
Soort werk
Monitoring
Beschikbaarheid
Nieuwe vrijwilligers zijn welkom
Website
https://www.kerkuil.com/
Kerkuil
© Kees Dekker

Door bescherming van 'rode lijst' af

De kerkuilenwerkgroep is een vrijwilligersgroep die zich al decennia inzet om de achteruitgang van het aantal kerkuilen te stoppen. Dit doen de leden op verschillende manieren. Zo beschermen zij bestaande broedplaatsen en maken zij nieuwe natuurlijke broedgelegenheden.

Ook maken zij alternatieve woonruimtes zoals nestkasten en plaatsen deze in een geschikte omgeving. In het voorjaar ontvangen boeren met nestkasten of nestgelegenheid de uilennieuwsbrief en dan begint het seizoen. De nesten worden gecontroleerd en geïnventariseerd. Als er een nest met eieren of jongen is wordt het ringen van de jongen gepland, daarna wordt gecontroleerd of de jongen zijn uitgevlogen en of er een tweede broedsel is. Zo ja, dan begint de cyclus van ringen en controleren opnieuw.

In een goed uilenjaar zijn er soms wel drie broedsels; dit hangt af van de hoeveelheid beschikbaar voedsel. Nadien worden alle gegevens op de nestkaart genoteerd en doorgegeven aan SOVON.

In Noord-Holland zijn 1000 nestgelegenheden voor de kerkuil. Deze zijn onderverdeeld in 19 werkregio’s waarbij elke regio een coördinator heeft die de vrijwilligers aanstuurt. Vrijwilligers gaan altijd in tweetallen aan het werk op de locaties. 

Lijkt het jou leuk om ook mee te helpen? Dan ben je zeker welkom!

cover M4 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M4 2024 liggend

Heb jij het laatste nummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.