De winter lijkt gunstig voor ijsvogels?

ijsvogel
© Menno Schaefer

Maak de wanden alvast maar gereed! 

Even leek de winter toe te gaan slaan. Maar dat was van korte duur. Regen, grijze dagen en milde temperaturen kenmerken tot nu toe de Coronawinter, waarbij we vooral veel binnen zitten. Voor ons mensen geen omstandigheden waar je vrolijk wordt. Maar voor ijsvogels is het een topwinter. Als het ook in februari zacht blijft en de wind niet langdurig stormachtig blijft, zullen de meesten niet alleen levend en wel, maar ook in uitstekende conditie vanaf april aan het broedseizoen kunnen beginnen. Dan zullen de speciaal voor hen aangelegde ijsvogelwanden wel in goede staat moeten zijn. En dat is met de geldende corona maatregelen niet vanzelfsprekend. Waar moet je op letten? 

Werkzaamheden gaan van start 

Als ik tussen de buien door even naar buiten ga, zie ik steevast aan de rand van mijn dorp, de ijsvogel (een mannetje) op zijn paaltje langs een sloot zitten. Nog geen tweehonderd meter daar vandaan is een speciaal voor hem gegraven broedwand. Maar die ziet er niet goed uit. Door de vele regen is de wand weggezakt. Onderhoud is dringend nodig. Maar de vrijwilligers die de wand in goede staat houden, mogen niet als groep aan het werk. Je mag maximaal met twee mensen samen buiten zijn. Een probleem dat op dit moment bij vele ijsvogelwanden speelt. 

Werken aan ijsvogelwanden in Coronatijd 

Voor veel natuur beherende vrijwilligersgroepen is in deze situatie niets doen geen optie. Bij Natuur je Beste Buur in Amsterdam Oost gingen al aangepaste werkeenheden aan de slag om de ijsvogelwanden toch in goede staat te brengen. De meeste vogelwerkgroepen gaan in februari van start. Aan ijsvogelwanden werken terwijl je de coronamaatregelen in acht neemt, betekent opereren in groepjes van twee en niet met zijn drieën of vieren zoals gebruikelijk. Eén persoon op de kant en eentje in het water, met een waadbroek aan. En wel anderhalve meter afstand houden van elkaar. Wie verkouden is, keelpijn heeft, of grieperig is blijft natuurlijk thuis. 

IJsvogelwanden en veiligheid 

De passie om ijsvogels ter wille te zijn, komt soms wel eens op gespannen voet te staan met de veiligheid. Broedwanden liggen altijd aan de waterrand en daar schuilt het gevaar. Als de waterloop waarlangs gewerkt wordt slechts een meter diep is, zijn de risico’s wel te overzien. Al kan het ook dan verstandig zijn om toch een thermo deken achter de hand te hebben (in de meeste EBBO-koffers aanwezig) of extra droge kleren bij je te hebben. Onderuitglijden komt vaak voor en onderkoeld raken voltrekt zich dan in recordtempo, ook als het niet vriest.  
Bij diepere wateren is het dragen van een reddingsvest verplicht en dient de persoon die op de kant staat een touw beschikbaar te hebben, die de persoon in het water kan worden toegeworpen. Peil voorafgaand aan het te water gaan altijd met een stok hoe diep de bodem voor de ijsvogelwand is en of die vlak is of vol met kuilen zit. Ook is het goed te weten of de bodem stevig is of uit een slappe sliblaag bestaat. Werk alleen daar waar je vrij eenvoudig het water weer uit kan en werk nooit in je eentje. Tot slot, wissel elkaar tijdig af. In het water staand werken is vermoeiend, zeker als je dat in je eentje doet. En juist wie moe wordt glijdt makkelijk uit. Wees daarom resoluut tegen de harde werker die zijn of haar klus wil afmaken. Hup de kant op, de ander gaat het water in. Deze klus klaren we veilig samen. 

Werkzaamheden aan IJsvogelwand
© Els de Vos
Werkzaamheden aan IJsvogelwand door Natuur je Beste Buur in Voorland Middenmeer
cover M4 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M4 2024 liggend

Heb jij het laatste nummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.