Varkenshoeders in regio Beverwijk gezocht

Biggen in de Lange Bretten
© Yorinde Diepstraten
Datum
do. 11 april 2024

Hoeder van varkens in duinen en lunetten 

Wij bestrijden invasieve soorten (planten of dieren die van nature niet in Nederland voorkomen) zoals de Japanse duizendknoop in de groene omgeving rond Beverwijk en op talloze andere plekken. Invasieve soorten verdringen inheemse soorten en dat is niet goed voor de natuur.  Op twee locaties in Beverwijk gaan we de komende zeven maanden varkens inzetten om de Japanse duizendknoop te bestrijden. Een methode die lijkt te werken, de varkens eten de stengels en bladeren weg zodat de planten verdwijnen. Voor het bijvoeren en in de gaten houden van de varkens zoeken we een aantal vrijwilligers die voor een periode van zeven maanden varkenshoeder willen zijn.

Inzet varkens als bestrijders van invasieve soorten

De inzet van varkens als ‘opruimers’ van invasieve planten steeds vaker. In sommige gebieden werkt het heel goed. Het is een relatief goedkoop middel en voor bezoekers van (natuur)gebieden ook nog eens leuk om te zien. De varkens wroeten met hun neus in de grond en eten stengels en bladeren weg. Hierdoor sterven de wortels langzaam af en kunnen de planten zich niet verder verspreiden. In natuurgebied De Lange Bretten bij Amsterdam hebben we al ervaring opgedaan met de inzet van varkens. Daar voert een groep enthousiaste vrijwilligers de varkens bij, monitort hun gezondheid en checkt het schrikdraad. 

Wat doet een vrijwillige varkenshoeder?

Als vrijwillige varkenshoeder ben je een keer per week een half uurtje beschikbaar, bij voorkeur in het weekend. Je voert per keer ongeveer vijfentwintig varkens en je kijkt of de dieren gezond zijn. Ervaring met varkens is niet nodig. Iedere vrijwillige varkenshoeder krijgt vooraf een training en leert waar je op moet letten als je de varkens in de gaten houdt. Daarnaast doe je kennis op over invasieve soorten. De varkens verblijven op twee locaties vlakbij elkaar in de duinen en bij de lunetten. Na aangeven van beschikbaarheid worden de varkenshoeders ingeroosterd.

Interesse?

Lijkt het je het leuk om met varkens om te gaan en wil je iets leren over invasieve soorten bij jou in de buurt? Ben je gemotiveerd om, voor een periode van zeven maanden, varkenshouder te worden en meer over de dieren en invasieve soorten te leren? En ben je in die periode in de weekenden, een keer per week beschikbaar? Stuur dan een e-mail aan Natuurlijke Zaken van Landschap Noord-Holland, n.vanderhulst@natuurlijkezaken.nl en meld je aan als varkenshoeder.

cover M1 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven