Natuurherstelwet aangenomen in Europees Parlement

Argusvlinder / Joke Huijser-Spekken
© Joke Huijser-Spekken
Datum
wo. 28 februari 2024

Natuurherstelwet stap dichterbij na stemming in het Europese Parlement

Het Europees Parlement heeft op dinsdag 27 februari na een discussie van meerdere jaren ingestemd met de Natuurherstelwet. Deze wet dient de achteruitgang van de natuur in Europa om te zetten naar herstel. Naast extra bescherming van bestaande natuurgebieden, vraagt de wet ook om herstel van de aantallen vogels en vlinders op het platteland. 

Nog een stap te zetten

Wij zijn blij met deze uitslag, omdat de Natuurherstelwet essentieel is om het verlies aan planten en dieren en hun leefgebieden te stoppen, maar ook om schoon drinkwater en een duurzame voedselvoorziening voor de toekomst zeker te stellen. Het is nu als laatste stap aan de Europese ministerraad om de wet definitief goed te keuren.  Zodra deze formaliteit is afgerond, kan er echt werk worden gemaakt van natuurherstel en een mooier landschap in Nederland en Europa.

Doel van deze wet

De natuurherstelwet van de Europese Unie heeft als doel om aangetaste ecosystemen in de lidstaten herstellen. In 2030 dient ten minste 20 % van de land- en zeegebieden van de EU te herstellen, en tegen 2050 alle ecosystemen.  Binnen de bestaande natuurgebieden is extra herstel noodzakelijk: van 30% over zes jaar, via 60% in 2040, naar 90% in 2050. Er dienen drie miljard bomen te worden aangeplant, en 25.000 kilometer aan rivieren moeten weer vrij kunnen stromen. In veengebieden gaat het waterpeil omhoog, waardoor over zestien jaar 40% van de venen weer is hersteld. De aantallen vlinders op agrarisch grasland dienen toe te nemen, net als de akker- en weidevogels. Bij het beheer van bossen moet meer rekening worden gehouden met de natuur. De lidstaten moeten in nationale herstelplannen aangeven hoe ze deze doelen willen bereiken.

Er is jarenlang gewerkt aan de totstandkoming van deze wet. In de onderhandelingen tussen lidstaten en het Europees parlement is het oorspronkelijke voorstel wel behoorlijk afgezwakt. Zo is het verbod op verslechtering van natuur buiten natuurgebieden vervangen door een inspanningsverplichting. 

Miljoenen burgers ondertekenden petitie

Vorig jaar deden wij, en veel andere natuurorganisaties, een oproep om de petitie te ondertekenen voor een sterke Europese Natuurherstelwet! Uiteindelijk is deze oproep door meer dan een miljoen Europese burgers ondersteund. Ook een groot aantal internationale bedrijven, waaronder Nestlé, Unilever en IKEA, heeft haar steun uitgesproken. De Natuurherstelwet is uiteindelijk met 329 stemmen voor, 275 tegen en 24 onthoudingen in het Europees Parlement aangenomen. 

cover M1 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven