Actie voor aanleg vissenbossen in Amstelmeer

vissenbossen
Datum
ma. 11 maart 2024

Een onderwaterparadijs voor vissen

In de kop van Noord-Holland werken wij aan de realisatie van twee natuureilanden in het Amstelmeer waar straks duizenden vogels veilig kunnen rusten en broeden. Als volgend jaar de graafmachines het nieuwe Amstelmeer gaan inrichten, ontstaat een unieke kans om óók iets te doen voor het onderwaterleven. Onze boswachters grijpen die kans met beide handen aan met de aanleg van houten constructies, zogenaamde vissenbossen. Een beproefde maatregel voor meer biodiversiteit onder water. Voor de uitvoering van het project heeft de organisatie nog € 40.000 nodig. Om dit bedrag bij elkaar te krijgen, organiseren we een crowdfundingactie waar iedereen aan mee kan doen.

Vissenbossen zorgen voor meer biodiversiteit

Boswachter Melchior Sissingh: ‘Het Amstelmeer is van oudsher een belangrijk leefgebied van vissen. In het water zwemmen grote populaties van algemene soorten als brasem, pos en snoekbaars. Voor veel andere soorten is het gebied echter minder geschikt, omdat er te weinig paai- en schuilplekken zijn. Door aanleg van de vissenbossen bieden we deze vissen straks een veilige leefplek.  Een soort die daar bijvoorbeeld van profiteert is de blankvoorn. Een vissenbos is voor de blankvoorn aantrekkelijk, omdat ze hier dekking kan vinden tegen de roofvissen die vanuit het troebele water aanvallen en vogels als de visdief en aalscholver. En ze gaan er zelf allerlei kleine diertjes (insectenlarven en kreeftachtigen) als voedsel vinden’.

Locatie vissenbossen

De vissenbossen worden alleen geplaatst binnen de kom in het Amstelmeer waar wij eigenaar zijn en het project voor aanleg van vogeleilanden uitvoeren. Van de vissenbossen zullen vissers geen last krijgen. Dit deel is namelijk niet toegankelijk voor beroepsvissers. Het is hier te ondiep en vissers hebben hier geen visrecht. Vissers zijn geïnformeerd over de aanleg van zowel de vogeleilanden als de vissenbossen. 

Een veilige plek om te schuilen

Een vissenbos bestaat vaak uit een houten constructie van een dubbele palenrij, opgevuld met takken. In het Amstelmeer zullen ze volledig onder water staan. Tussen de wirwar van takken kunnen vissen schuilen, eieren leggen en veilig opgroeien, buiten het bereik van vogels en roofvissen. Daarnaast bieden de vissenbossen plaats voor allerlei algen, wieren, zoetwatermosselen, waterdiertjes en insectenlarven, waarmee uiteindelijk een levendig ecosysteem ontstaat. 

Materiaal geregeld, nu de aanleg nog 

In totaal willen we 600 meter vissenbos aanleggen, verdeeld over twee eilanden. Het hout is al geregeld! Oud materiaal wordt hier slim hergebruikt. Robuuste, houten palen uit oude golfbrekers worden ingezet en voor de takken gebruiken we snoeihout uit de eigen natuurgebieden. Er is alleen nog geld nodig voor de plaatsing. Als het lukt om € 40.000 bij elkaar te brengen, heeft het Amstelmeer straks een klein onderwaterparadijs.

Crowdfundingactie steunen

Iedereen die dat wil, kan de actie voor aanleg van vissenbossen in het Amstelmeer steunen. Met een gift van € 67,- kan al 1 meter vissenbos worden aangelegd. Meer informatie is te vinden op de actiepagina.  www.landschapnoordholland.nl/vissenbos

cover M1 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven