Boerenerven in Noord-Holland

Boerenerf beemster

Boerenerven: visitekaartjes van de streek

Boerenerven zijn in heel Noord-Holland te vinden en ze zijn herkenbaar voor de streek. Van oudsher waren boerderijen en hun erven onlosmakelijk verbonden met het landschap. Elke streek in Noord-Holland heeft zijn eigen landschappelijke kenmerken en die vond je terug op boerenerven.

Maar hoe richtte men vroeger een erf in? Welke beplanting gebruikte men? Wat waren favoriete fruitbomen voor  in de boomgaard? En hoe koppel je dat verleden nu aan de huidige tijd? Lastige vragen die onze ervenspecialisten voor u kunnen beantwoorden. Als geen ander hebben zij de kennis in huis over historische erven, inrichting van tuinen en richtlijnen van gemeenten. Op het gebied van boerenerven in Noord-Holland kunnen zowel particulieren als gemeenten onze ervenspecialisten inschakelen voor een advies op maat, de Ervenconsulent of voor het maken van ervenhandboeken passend bij de streek.

Erfadvies op maat

Heeft u een woning met een boerenerf in het buitengebied en wilt u van uw erf of tuin een visitekaartje van de streek maken? Onze experts kunt u benaderen voor een advies op maat. Zij weten alles over de authentieke inrichting van boerenerven in de streek waarin u woont, de planten en struiken die van oudsher werden gebruikt, hoe sloten liepen en allerlei andere historische informatie. Bovendien laten ze u zien hoe u uw historische erfgoed aan kunt laten sluiten op de huidige tijd.

 

Meer informatie
boerenerf zaanstad

De ervenconsulent

Erven zijn continu in ontwikkeling. Nieuwe stallen worden gebouwd, gebouwen hergebruikt voor zorg of alleen nog bewoond. De overheid heeft regels opgesteld voor dergelijke aanpassingen. De ervenconsulent helpt u met dergelijke formele procedures.

Meer informatie
Boerenerf bergen

Ervenhandboeken

U kunt ook zelf aan de slag met uw boerenerf. Allerlei praktische informatie over de oorspronkelijke inrichting van boerenerven vindt u in de ervenhandboeken. Welke planten werden gebruikt, hoe liepen sloten etc. Voor veel gemeenten is een ervenhandboek beschikbaar.  

Meer informatie
Boerderij boomgaard
© archief Landschap Noord-Holland
Magazine nr. 3 - 2023

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

Naar boven