Wat een topprestatie: 10 jaar gierzwaluwen tellen op rij

Gierzwaluw / Ecopedia

Onderzoek naar trends

Tussen 2012 en 2016 zijn in Noord-Holland vijf jaar lang verzamelende gierzwaluwen geteld. Vrijwilligers hanteerden hierbij een nieuwe telmethode, ontwikkeld door Landschap Noord-Holland en het Gierzwaluwplatform Noord-Holland. In 2017 verscheen een verslag van de resultaten. Daaruit kwam naar voren dat de gierzwaluw aantallen opvallend stabiel waren, met hier en daar zelfs tekenen van een lichte vooruitgang, een verrassende uitslag. Op vier locaties werd na 2016 daarom doorgeteld om te weten welke trend een tienjarige telling als resultaat geeft. Dit jaar is de afronding van deze opmerkelijk lange reeks tellingen. Een tiental vrijwilligers leveren hiermee een bijna bovenmenselijke prestatie.

10 jaar doorgaan ondanks tegenslag

Ga er maar aanstaan. Drie avonden per seizoen tussen 15 juni en 15 juli gierzwaluwverzamelingen tellen en dat 10 jaar lang. Je al die jaren door niets of niemand laten weerhouden. De ervaringen met het vijfjarig telproject lieten al zien hoe lastig het was om, wat er ook gebeurde, stug door te gaan. Mensen werden ziek, overleden, gingen op vakantie, braken benen, partners kwamen in opstand of er deden zich familieaangelegenheden voor. Gedurende een reeks van jaren bleek dat er veel, heel veel, mis kan gaan. Daarbij kwamen dan ook nog de weersomstandigheden. Je zou het op dit moment niet zeggen, maar het weer is in de meeste jaren uiterst wisselvallig. Je moet maar net met de tellersploeg kunnen, wanneer die ene avond zich aanbiedt dat het even mooi weer is. Daarom hulde aan de tellers uit Alkmaar, Medemblik, Den Helder en Haarlem, die de 10 jaar op dit moment gewoon volmaken.

Uiteraard zijn we heel benieuwd naar wat 10 jaar tellen voor resultaten gaat opleveren. We zullen het na de zomervakantie weten. In het najaar verschijnen de bevindingen in het eindverslag.

Peter Mol

Functie

Projectmedewerker Betrekken bij Groen

De afgelopen jaren heeft Peter zich ontwikkeld tot een centrale vraagbaak voor de inmiddels 130 aangesloten vrijwilligersgroepen. Ook geeft hij basiscursussen Ecologie en Natuurbeheer, cursussen beheerplannen schrijven en helpt hij vrijwilligersgroepen bij projecten ter verbetering van hun terreinen.

Neem contact op
peter mol
Magazine nr. 3 - 2023

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven