Stichting M.E.E.R.Groen/De Heimanshof

Creëren maatschappelijke, ecologische, educatieve en recreatieve meerwaarden.

Doel van groep:

Het creëren van Maatschappelijke, Ecologische, Educatieve, Economische en Recreatieve meerwaarden d.m.v. actieve burgerparticipatie.

Algemeen: MEERGroen is een landelijke stichting voortgekomen uit heemtuin De Heimanshof in Hoofddorp. Zij beheert inmiddels (2013) 60 hectare openbaar groen verdeeld over ca. 30 projecten. Een deel van de projecten betreffen natuurbeheer, andere projecten zijn stadslandbouw, de aanleg en beheer van educatieve wandel- en fietsroutes (inmiddels 7), natuurspeelplaatsen, buurttuinen, spoorlijnen, etc. in De Haarlemmermeer, Aalsmeer, Heemstede, Haarlem, etc.

Praktisch: bij De Heimanshof/ Stichting MEERGroen zijn ca. 1000 vrijwilligers betrokken op jaarbasis die samen ca. 10.000 mandagen werk verzetten (2013). Deze vrijwilligers komen uit alle geledingen van de samenleving:
Jeugdnatuur club ( kinderen met jonge ouders), GreenTeens, 50 plussers, werklozen, GGZ cliënten,daklozen, allochtonen, wijkbewoners, maatschappelijke stagiaires, minder validen, leer-werk stagiaires (Groen en Sociaal Cultureel Werk). Bedrijven met een MVO of MBO programma, etc.

Meest voorkomende werkzaamheden:

Bij De Heimanshof/MEERGroen is het elke dag van het jaar NLDoet en Nationale Natuurwerkdag. Elke dag (7/7) dat zich een groep meldt, hebben we natuurbeheer- en stadslandbouwprojecten. In de winter bestaan die uit het beheer van wandelpaden, hooilanden, bloemenweides, orchideeënweides en het beheer van bosopstanden (zowel jonge aanplant als 100- jarig). Omdat in de winter de natuur min of meer stil staat hebben we ook tijd om nieuwe projecten op te zetten, of dat nu de bouw van natuurspeelplaatsen, wijktuinen, groentetuinen, vlinderkas, bijenstal, een onderwater ontdekwereld is. Alles is mogelijk: we gaan elke uitdaging aan om er samen iets leuks van te maken. Zomers ligt het zwaartepunt van het beheer op onderhoud en groenteelt, zowel op de koude grond als in kassen.
Daarnaast zijn er projecten die het hele jaar doorlopen: het ontwerpen van educatieve routes, het maken van filmverslagen, natuureducatie voor ouders met kinderen en tienergroepen, het organiseren van natuurevenementen (oogstfeest, dagelijkse gastouders programma’s in natuurspeelplaatsen, natuurexcursies, etc), bouwen insectenhotels ( 6 typen), nestkasten, egelkasten: alles in het kader van ’natuurmarketing’.

Werklocaties: 

Heemtuin de Heimanshof, Wandelbos Hoofddorp, Wijktuin Houtwijkerveld, Recreatie gebied Groen Carré Zuid, Recreatiegebied Groene Weelde, Recreatiegebied Boseilanden, Bloemenweides Overbos en Floriande. Wandelroutes: Bomenpad, Insectenpad, Natuurpad Haarlemmermeerse Bos, Orchideeënweides en bermen Hoofddorp, natuurspeelplaats Meermond (Heemstede), 8 biologische Groentetuinen en kassen (Hoofddorp, Kaag en Braassem, Aalsmeer, Haarlem), etc.

Wat maakt deze vrijwilligersgroep zo uniek:

1. De breedte van onze activiteiten;
2. De grote variatie in vrijwilligers die participeert;
3. De bruisende energie;
4. De filosofie: onze drijfveer is om de steeds verder verstedelijkte samenleving die natuur associeert met eng, giftig, vies en vermoeiend, weer te laten zien hoe waardevol, inspirerend en energiegevend die natuur kan zijn. In dit proces leren we allemaal hoe waardevol het is samen de handen uit de mouwen te steken en ergens moeite voor te doen. Die houding hebben we nodig om de klimaat- en kredietcrisis de baas te worden.

De werklocaties:

Uitvalsbasis is:
Heemtuin De Heimanshof 
Wieger Bruinlaan 1-7
2132 AW Hoofddorp

Vaste werkdagen:

Elke dag van de week waarop zich een groep meldt, het hele jaar door.
Weekdagen: verzamelen om half 9. Werkbespreking tot 9 uur en daarna aan het werk tot zolang het leuk blijft (meestal 4 uur).
Weekenden: start om 10 uur of 1 uur afhankelijk van de activiteit.

Wetenswaardigheden:  

Zie een aantal sfeerimpressies: in de vorm van films:

stichtingmeergroen.nl/php/films.php
5 categorien:
Algemeen informatief (3)
Jeugdnatuurclub (5)
Bijzondere activiteiten: (3)
TV rapportages lokale tv: (8)
Eigen wekelijks lokale tv programma: Haarlemmermeernatuur123: (18)

Aantal vrijwilligers:

Ca. 1.000 personen.

Naam en telefoon / e-mail contactpersoon:

Franke van der Laan
Beheerder De Heimanshof (8.30 - 12.30 uur) en directeur van Stichting MEERGroen (daarbuiten).
Telefoon: 06-48226490
E-mail 

Adres:

Heemtuin De Heimanshof
Wieger Bruinlaan 1-7
2132 AW Hoofddorp

Website vrijwilligersgroep:

stichtingmeergroen.nl
deheimanshof.nl

Sociale Media:

heimanshofvanderlaan@twitter.nl

facebook.com/pages/Houtwijkerveld/198177816860490

stadsparkhoofddorp.nl/

facebook.com/Tudorpark

facebook.com/DeMobieleMoestuin

jonathankarpathios.nl/projecten/eerlijke-oogst.aspx