Bijl en Berk

Vrijwilligersgroep
Regio
Provinciaal
Soort werk
Landschapsbeheer
Beschikbaarheid
Nieuwe vrijwilligers zijn welkom
handgereedschap

Zagen tegen dichtgroeien

Bijl en Berk is een beheergroep die werkt op verschillende terreinen. Het begon 41 jaar geleden in Zwanewater waar zij de oprukkende berken met bijlen te lijf gingen. Nog steeds zorgen vrijwilligers er onder andere voor dat Zwanewater niet dichtgroeit. Maar ook in het Naarderveld, Leyduin, Eilandspolder of Ilperveld is de groep actief. Op landgoederen zorgen zij dat cultuurhistorische waarden zoals lange bomenlanen behouden blijven.

Als hechte groep vertrekken zij sinds 1988 in het voorjaar voor een week naar Frankrijk. Daar werken zij samen met vrijwilligersorganisatie Les Blongois in de duingebieden van Pays de Calais. Dat deze hulp zeer gewaardeerd wordt is terug te zien aan alle artikelen die de voorpagina van de plaatselijke Franse kranten wisten te halen.

Op de verschillende terreinen in Noord-Holland komen ongeveer dertig leden van Bijl en Berk drie keer per jaar bijeen om te werken. Veel van de ervaren vrijwilligers zijn bioloog, en hoewel zij het gebruik van groot materieel niet schuwen, gebruiken zij tegenwoordig liefst handgereedschap om zo ook van de rust van de natuur te genieten. Nieuwe vrijwilligers zijn welkom, zeker als zij wat jonger zijn. 

Als je interesse hebt, neem dan contact op met betrekkenbijgroen@landschapnoordholland.nl 

cover magazine 1 2023

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute.

 

Naar boven