Leer kieviten, grutto's, scholeksters en tureluurs beschermen

Boerenlandvogels
Tureluur
Boerenlandvogels

Leer kieviten, grutto's, scholeksters en tureluurs beschermen

Tijdens deze basiscursus maak je kennis met de meest voorkomende weidevogels en word je opgeleid tot echte weidevogelbeschermer. Je leert de kievit, grutto, scholekster en tureluur kennen en we leren je meer over het gedrag van deze soorten.

De cursus (twee avonden) is interactief met veel geluidsfragmenten, filmmateriaal en leuke, aansprekende voorbeelden uit de praktijk.

Aan het eind van de cursus weet je waarom kieviten kuiltjes graven, waarom scholeksters zich graag ophouden in een soos en waarom grutto’s graag op een hek zitten. Om deze fraaie soorten in ons landschap te behouden, dienen ze goed beschermd te worden. 

Voor wie?

De cursus is voor jong en oud, voor iedereen met interesse voor de natuur en het landelijk gebied. Voor de cursus is geen bestaande kennis vereist. 

Na de cursus verwachten we van je dat je als vrijwilliger wekelijks een dagdeel in een weidevogelgroep in je eigen omgeving bijdraagt aan de noodzakelijke bescherming. Dit is in de periode half maart tot half juni. Ook al actieve vrijwilligers kunnen de cursus volgen om hun kennis op te halen of bij te spijkeren met de nieuwste inzichten in beschermingsmethoden.

Datum 1ste theorie-avond maandag 9 maart

Datum 2de theorie-avond maandag 16 maart

De cursus is gratis maar aanmelden is verplicht vanwege het reserveren van de cursusruimte.

Vervolgcursussen

Onze opleiding bestaat uit drie stappen. Na deze basiscursus kan je eerst een vervolgcursus (monitoring weidevogels) volgen. Volleerd weidevogelbeschermer en teller ben je als je ook de verdiepingscursus broedsucces meten van de grutto en andere weidevogels doet. Dus eerst basiscursus, het tweede jaar monitoring weidevogels en tot slot het meten van broedsucces, met de nadruk op dat van de grutto.

Weidevogelbescherming

Praktische informatie

Samenwerking

De cursus is onderdeel van het programma Betrekken bij Groen van de Provincie Noord-Holland. Zij stelt jaarlijks ruim € 600.000 beschikbaar om vrijwilligerswerk in de natuur te stimuleren. De samenwerkende Terrein Beherende Organisaties (TBO) voeren het programma uit. In deze TBO zijn verenigd: het Amsterdamse Bos, Goois Natuurreservaat, IVN Noord-Holland, Landschap Noord-Holland, Milieufederatie Noord-Holland, Natuurmonumenten, PWN, Recreatie Noord-Holland, Recreatieschap West-Friesland, Staatsbosbeheer en Waternet.

cover november

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

Naar boven