Cursus beheerplan maken

Natuurbeheer
frog
Natuurbeheer

Cursus beheerplan maken

Je bent met een aantal vrijwilligers enthousiast begonnen met het beheren van een gebiedje dat je meer natuurwaarde wilt geven. De vraag waar je dan direct mee te maken hebt is; hoe schat je op waarde wat er al aanwezig is. En ook; wat wil je als einddoel bereiken als je natuurwaarden wilt verhogen? Wat is mogelijk en realistisch op die plek?  Wat voor beheer vraagt dat?

Het maken van een beheerplan is hierbij helpend. In de cursus komt aan bod welke informatie over je terrein van belang is. Je leert in de cursus conclusies trekken uit gegevens van monitoring en gebiedsinventarisaties. Je leert vastleggen welke natuurdoelen je wilt gaan bereiken, hoe deze doelen verhoging van de biodiversiteit bevorderen en met welk beheer je tot resultaat wilt gaan komen.

Kortom; de cursus leert je een beheerplan te maken voor je eigen gebied. Hierbij zullen theorieonderdelen afgewisseld worden met opdrachten in het veld.

Deze cursus is alleen toegankelijk voor vrijwilligers actief in het natuurbeheer bij natuur- en recreatieorganisaties in Noord-Holland of zelfstandige werkgroepen aangesloten bij Landschap Noord-Holland. Geef bij organisatie aan bij welke vrijwilligersgroep je actief bent.

Administratiekosten zijn bij annulering niet terug te vorderen.

Cursus groenbeheer
© Dutchphoto

Praktische informatie

Samenwerking

De cursus is onderdeel van het programma Betrekken bij Groen van de Provincie Noord-Holland. Zij stelt jaarlijks ruim € 600.000 beschikbaar om vrijwilligerswerk in de natuur te stimuleren. De samenwerkende Terrein Beherende Organisaties (TBO) voeren het programma uit. In deze TBO zijn verenigd: het Amsterdamse Bos, Goois Natuurreservaat, IVN Noord-Holland, Landschap Noord-Holland, Milieufederatie Noord-Holland, Natuurmonumenten, PWN, Recreatie Noord-Holland, Recreatieschap West-Friesland, Staatsbosbeheer en Waternet.

Magazine nr. 3

Vraag gratis natuurmagazine aan. Op=op

Ontdek de Noord-Hollandse natuur. In het magazine lees je alles over eendenkooien, duinbeken en vlinders. Met wandelroute (19 km) bij Julianadorp en 't Zand.

Naar boven