Arbo en verzekering

Cursus motorkettingzaag - Jaco Diemeer
© Jaco Diemeer

Werk altijd veilig

Veilig werken staat bij ons voorop. Ook als vrijwilliger in natuur- en landschapsbeheer of als inventariserende vrijwilliger heb je te maken met Arborichtlijnen. Vaak ben je zelfs als vrijwilligersgroep verplicht een Risico Inventarisatie en Evaluatie (R,I&E) te maken. Op welke manier heb jij met Arborichtlijnen te maken? Dat hangt helemaal af van het groepsverband waarin je werkt.

Verzekering van Groene Vrijwilligers

Groene vrijwilligers zetten zich in voor de natuur op verschillende terreinen en met verschillende werkzaamheden. Dan wil je zeker weten dat je goed verzekerd bent.

Geldende verzekering

  1. Vrijwilligers die op terreinen van ons werken of in een van onze kantoren of werkplaatsen, zijn verzekerd via een Ongevallen & Aansprakelijkheidsverzekering van Landschap Noord-Holland.
  2. Vrijwilligers die op terreinen van derden werken en alleen voor ondersteuning (advies, gereedschap, opleiding) bij ons zijn aangesloten (via het programma Betrekken bij Groen) zijn verzekerd via de Vrijwilligersverzekering van hun gemeente.

Onderstaande informatie geeft duidelijkheid! Lees het rustig door. En mocht je vragen hebben? Neem contact op met Peter Mol.

Groepsvorm bepaalt ARBO verplichting

Er zijn diverse mogelijkheden om te zien op welke wijze je met Arbo verplichtingen te maken hebt. Hieronder vindt je links naar ARBO catalogussen en formats van ARBOplannen en een Risico Inventarisatie en Evaluatie.

Mocht je als vrijwilligersgroep speciale werkdagen organiseren, bijvoorbeeld met maatschappelijke stagelopers of met veel mensen van buitenaf dan kun je het werkvoorbereidingsformulier downloaden.

Begeleide groepen

Jouw vrijwilligersgroep wordt bij de werkzaamheden aangestuurd en begeleid door een medewerker van de terreineigenaar of de eigenaar zelf.

Download informatie (pdf)
Vrijwilligers - Maarten van Cleef

Samenwerkende vrijwilligersgroep

Samenwerkende vrijwilligersgroepen werken in een samenwerkingsverband met de terreineigenaar, waarbij de laatste formeel opdrachtgever is.

Meer informatie (pdf)
Vrijwilligers - Maarten van Cleef
© Maarten van Cleef

Volledig zelfstandige groepen

Volledig zelfstandig werkende vrijwilligersgroepen dragen zelf de volledige verantwoordelijkheid voor het naleven van de Arbowet en de Arbo-richtlijnen.

Meer informatie (pdf)
Vrijwilligers - Maarten van Cleef
© Maarten van Cleef

Peter Mol

Functie

Projectmedewerker Betrekken bij Groen

De afgelopen jaren heeft Peter zich ontwikkeld tot een centrale vraagbaak voor de inmiddels 130 aangesloten vrijwilligersgroepen. Ook geeft hij basiscursussen Ecologie en Natuurbeheer, cursussen beheerplannen schrijven en helpt hij vrijwilligersgroepen bij projecten ter verbetering van hun terreinen.

Neem contact op
Peter
Magazine nr. 3

Vraag gratis natuurmagazine aan. Op=op

Ontdek de Noord-Hollandse natuur. In het magazine lees je alles over eendenkooien, duinbeken en vlinders. Met wandelroute (19 km) bij Julianadorp en 't Zand.

Naar boven