Vrijwilliger natuurbeheer vaargebied Oosteinderpoel

oosteinderpoel
© Johan Stuart

Oosteinderpoel bij Aalsmeer, Oude Meer en Amstelveen

Landschap Noord-Holland beschermt natuur en landschap in Noord-Holland met ca. 80 bevlogen medewerkers en meer dan 7.000 vrijwilligers.

In het zuiden van de provincie zorgt een team van 3 boswachters voor 29 natuurgebieden in de driehoek tussen Heemskerk, Bennebroek en Abcoude. Eén van deze natuurgebieden ligt relatief verborgen in Aalsmeer-Oost en is alleen per boot bereikbaar. Een deel van de werkzaamheden in dit natuurgebied wordt uitgevoerd door een nieuwe vrijwilligersgroep.

De Oosteinderpoel is een prachtig afwisselend natuurgebied met rietlanden, broekbossen en water, veel water. Het is een lappendeken van landjes en eilandjes dichtbegroeid met berken en elzen. Er zijn een paar open stukken, drassige graslandjes, waar het in de zomer paars ziet van de echte koekoeksbloem. Er zijn bijzondere planten te vinden, zoals dopheide, zonnedauw en veenbes. Tussen de bossen en het riet schuilen veel water- en rietvogels.

Wat ga je doen?

Dit eilandenrijk is zonder boot niet toegankelijk, maar wel bij excursies en voor vrijwilligers natuurbeheer. Op werkdagen gaan we op pad met de praam van de buurman, die seringen kweekt op de legakkers tussen de natuureilanden. Op de bos- en rieteilanden wordt handmatig onderhoud uitgevoerd, in samenwerking met een boswachter. Het werk bestaat vooral uit bomen zagen, hooien, kleine reparaties, opruimwerk en nog eens zaagwerk. Alles is er op gericht om het moerassige landschap geschikt te houden voor de vele bijzondere planten en dieren.

De groep werkt vanaf augustus tot begin maart op diverse vrijdagen van 9:30 tot ca. 14.30 uur.

Wat vragen wij

Een vrijwilliger natuurbeheer en terreinonderhoud moet in teamverband kunnen en willen werken. Een redelijke conditie is belangrijk voor het omgaan met handgereedschap, zoals hand- en beugelzaag, hark en hooivork. Verder vragen wij belangstelling voor en affiniteit met natuur en met het werk van Landschap Noord-Holland. Ervaring met machinaal werken is een pré, maar geen noodzaak.

Wat bieden wij

  • Het doen van zinvol en leuk werk op unieke locaties met mensen die hetzelfde doel nastreven: een mooier Noord-Holland
  • De mogelijkheid om kennis op te doen en wegwijs te worden in natuurterreinen van LNH
  • Materiaal, kleding, werkhandschoenen, gereedschap en Arbo-voorzieningen
  • De mogelijkheid om cursussen te volgen voor natuurkennis of bediening van gereedschappen en machines
  • Een blik in de keuken van een natuurbeschermingsorganisatie en het vak van boswachter
  • Een jaarlijks uitje met de groep
  • Begeleiding bij het werk

Interesse?

Heb je belangstelling of wil je nadere informatie, bel of mail dan gerust met boswachter Marion Scherphuis,
06-33 32 54 02 of m.scherphuis@landschapnoordholland.nl

 

Cover magazine 3. LNH

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

Naar boven