Vacature vrijwilliger Weidevogelbeschermer

Gruttokuiken_Joke Huijser-Spekken

Vacature vrijwilliger Weidevogelbescherming

Binnen enkele weken zijn weidevogels zoals kieviten en grutto’s weer volop aanwezig op het boerenland. De komst van de weidevogels is altijd een spannend moment en een voorbode van het naderende voorjaar. Vanaf medio maart zetten vrijwilligers alles op alles om de nesten en de kuikens van weidevogels zo goed mogelijk te beschermen.

Steeds meer boeren doen ook aan weidevogelbescherming. Vrijwilligers helpen de boeren om de nesten in kaart te brengen en kijken mee hoe de vogels het beste beschermd kunnen worden. Deze werkzaamheden worden gecoördineerd door een vrijwilligersgroep, en die kunnen altijd extra handjes gebruiken.

Wat ga je doen?

Je gaat aan de slag bij een bestaande vrijwilligersgroep om, samen met de boer, de weidevogels te beschermen op zijn of haar weiland. Gemiddeld ga je één keer per week het veld in tussen half maart en juli. In het veld schat je op basis van het gedrag van de vogels in waar de nesten liggen, zoek je de nesten op en markeer je deze. Later in het seizoen ga je op zoek naar de plekken waar kuikens lopen. Doordat je de locaties met de boer deelt, kan deze de nesten en kuikens zo goed mogelijk beschermen. Naarmate je meer ervaring op gaat doen, kan je ook meedoen met inventarisaties en met de boer mee gaan denken over een vorm van beheer die gunstig is voor de weidevogels. Iets voor jou?

Wat vragen wij

Enige ervaring en interesse voor weidevogels is handig maar niet vereist. Voor beginnende vrijwilligers organiseert Landschap Noord-Holland een basiscursus waarin je meer leert over het gedrag van de vogels, beschermingsmaatregelen en de werkzaamheden van de boer Je gaat aan de slag binnen een vrijwilligersgroep voor weidevogels. Hier loop je mee met ervaren vrijwilligers of onder begeleiding van een veldmedewerker. Meer informatie over vrijwillige weidevogelbescherming is te vinden op de website van Landschap Noord-Holland, onder vrijwilligers.

Wat bieden wij

  • Lekker struinen door het weiland samen met andere vrijwilligers
  • Zinvol en leuk werk: natuurbescherming op het boerenland
  • De mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen en cursussen te volgen over weidevogels
  • Deskundige begeleiding bij het werk

Interesse?

Zoek je vrijwilligerswerk en zou jij je willen inzetten voor bescherming van weidevogels in Noord-Holland? Reageer dan op deze vacature naar Jerry Lust, 06 - 26 82 16 56 of j.lust@landschapnoordholland.nl.

 

Jerry Lust

Functie

Boerenlandvogel Coördinator

Jerry specialiseert zich in natuureducatie, boerenlandvogels en het wad. Hij ondersteunt ruim 800 vrijwilligers die boerenlandvogels beschermen. Dat doet hij door cursussen te ontwikkelen en te verzorgen, vrijwilligers te werven, onderzoeksdata te beheren, nieuwsbrieven te schrijven en meer. Kortom, alles voor de boerenlandvogel en de boerenlandvogelvrijwilliger! 

Neem contact op
Jerry Lust
© Cees de Jonge

Boerenlandvogelnieuws

Ben je geïnteresseerd in boerenlandvogels? Meld je dan aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen in Noord-Holland.

Lees het laatste nieuws als eerste! 

Aanmelden nieuwsbrief
Grutto
© Menno Schaefer
cover M4 2023

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven