Weideveld

Een randje wildernis voor nieuw Purmerend


Kleine karekiet. Foto: Gerard Bos.

De bewoners van de Purmerender wijk Weidevenne zijn verwend. Iemand had bedacht dat het goed zou zijn aan de rand van de wijk tussen de bebouwing en de ringvaart van de Wijde Wormer een natuurzone aan te leggen. Een strook waar de natuur haar gang mag gaan. Dat heeft ze inmiddels gedaan en daar is een avontuurlijke wildernis gegroeid van elzen, wilgen, riet en meer wat van natte voeten houdt. Het vormt een prachtige tegenstelling tot de strakke keurigheid van de wijk. Kleine dieren als de noordse woelmuis kunnen dankzij Weideveld van het ene natuurgebied naar het andere trekken.


Noordse woelmuis. Foto: Ed zijp.

Je kunt er langs wandelen, genietend van alle geluiden van alle mogelijke soorten rietvogels. Aan de overkant van de ringvaart loopt een fietspad, bereikbaar over een futuristische brug, dat een goed zicht biedt op deze Purmerender natuurzone. Bewoners op de hoge verdiepingen hebben zowel kijk op de wildernis als op het klassiek ingerichte land van droogmakerij De Wijde Wormer.

Weideveld groeit. Het Landschap breidt deze natuurzone uit in het land tussen het lintdorp Purmerland en de spoorbaan. De zuidelijke grens is te verkennen via het Wormerpad. Dat begint als een steegje recht tegenover de kerk van Purmerland, maar wordt verderop een interessant fietspad door het weidse laagveen.

  Ligging: Direct ten zuiden van de Autosnelweg A7, tussen de nieuwbouwwijk Weidevenne en de ringvaart van de Wijde Wormer.
 

De verbindingszone is niet toegankelijk voor publiek. Het gebied kan wel goed worden overzien vanaf de kruin van de Wijde Wormerdijk. Over deze dijk loopt een fietspad.

Ook ligt er een fiets- en wandelbrug over de verbindingszone en ringvaart. Vanaf deze brug is het gebied goed te bekijken.

  Mindervaliden: Dit gebied is niet toegankelijk. Vanaf de fietsbrug en het verharde pad op de dijk is het gebied te overzien.
   Openbaar vervoer: Raadpleeg de website www.ov9292.nl
 

Foto rechtsboven: Bert Muller.