Overplaats

Dit gebied was oorspronkelijk de 'overtuin' van buitenplaats De Hartenkamp. Het is een interessant loofbos rond een fraaie vijver. In het voorjaar valt er volop te genieten van bloeiende stinsenplanten, in het najaar groeien er veel paddenstoelen. Het is er rijk aan vogels. Regelmatig laat de zeldzame appelvink zich hier zien.

Landgoed Hartekamp

De Overplaats is een deel van het landgoed Hartenkamp, waar ooit de beroemde geleerde Linnaeus planten bestudeerde. Het is een niet al te groot wandelbos op een strandwal met gazons en opvallend veel hoogteverschillen. De bomen zijn er oud en eerbiedwaardig.

Nieuwe wandelroute: het Buitenplaatsenpad

Informatie over deze nieuwe wandelroute vindt onderaan de pagina

Renovatiewerkzaamheden

Landschap Noord-Holland heeft verschillende kleine bosgebieden verworven en met elkaar verbonden. De volgende stap was het terugbrengen van enkele cultuurhistorische elementen en het wegwerken van achterstallig onderhoud. In het voorjaar van 2012 zijn de werkzaamheden afgerond. De uitvoering gebeurde met steun van ondermeer de Nationale Postcode Loterij.

Speeltuin Linnaeushof

Naast de Overplaats ligt Europa's grootste speeltuin met meer dan 350 speeltoestellen en attracties. Voor informatie en openingstijden, telefoon 023-5847624.

  Ligging: Tussen Heemstede en Bennebroek. Ingangen aan de Prinsenlaan en Glipperweg.
  Toegang: Vrije wandeling van zonsop- tot zonsondergang.
  Excursies: Zie activiteiten.
  Mindervaliden: Er zijn in het gebied brede en verharde (wandel)paden te vinden die geschikt zijn voor rolstoelen. Daarentegen zijn er ook enkele klaphekjes en steile hellingen aanwezig die de doorgang met een rolstoel kunnen belemmeren. Dit geldt echter alleen voor het noordelijke deel.
  Parkeren: Aan de Prinsenlaan of betaald op het grote parkeerterrein van Speeltuin Linneaushof.
  Openbaar vervoer: Raadpleeg de website www.ov9292.nl
  Honden: De hond mag in het zuidelijke deel los lopen. Bij een wandeling in het noordelijke deel mag de hond niet mee.

Routes

Drie ommetjes van 9 en 6 km die zijn te koppelen tot een mooie route 16 km...