Middelpolder

Groene weidsheid met weidevogels naast de stad

Amstelveen is al lang geen veen meer. Het is stad, steen, verkeer met hier en daar nog een pluk parkgroen. Toch kunnen de Amstelveners nog steeds met eigen ogen zien, wat er onder hun stad zit. Precies zo'n veenlandschap wordt door Landschap Noord-Holland overeind gehouden aan de oostelijke flank van de nieuwbouw. Daar ligt zeventig hectare Middelpolder, waar al honderden jaren niets veranderd is. Het zijn drie gescheiden stukken gebied. Het middelste stuk is het Bovenland. Dat ligt wat hoger dan het Benedenland, waar vroeger wel veen is afgegraven om er turf van te maken. Het Bovenland is nog steeds weids en open. Als Amstelvener kun je er heerlijk op adem komen. Om je heen niets dan ruimte, die nog duidelijker aanwezig is door de aanblik van de grootsteedse hoogbouw ver op de achtergrond. Het bovenland is zo dicht onder de rook van de stad toch een weidevogelparadijs met prima aantallen grutto's en tureluurs. In het Benedenland voelen weidevogels zich wat minder thuis omdat er bos is opgeschoten. Maar daar is wel meer water, en zijn er meer eenden zoals slobeend en krakeend, en rietvogels zoals de snor.


De Middelpolder is goed bereikbaar en te beleven via wandel- en fietspaden vanuit Amstelveen. Ook via Ouderkerk aan de Amstel. Volg de westelijke Amsteldijk en ga de Oostermeerweg of de Machineweg in, mag ook met de auto, die brengen je over een bruggetje het gebied in.

Foto's Dutch Photo

  Ligging: Ten zuiden van de Kalfjeslaan en ten noorden van de Oranjebaan.
  Vrij toegankelijk over wegen en paden. De voetsporen door de weilanden zijn open van 16 juni tot 15 maart.
  Excursies: Op aanvraag.
  Mindervaliden: Er zijn in het gebied brede en verharde (wandel)paden te vinden die geschikt zijn voor rolstoelen. Er zijn daarentegen wel hekken en fietssluizen aanwezig die de doorgang met een rolstoel kunnen belemmeren.
  Parkeren: In het noorden van het gebied langs de Aanloop is een groot parkeerterrein.
  Openbaar vervoer: Raadpleeg de website www.ov9292.nl
  Honden: honden toegestaan, maar niet op de voetsporen.
  Horeca: in Ouderkerk aan de Amstel is veel horeca.