Ilperveld

Uniek natuurgebied bij Amsterdam

Veenweidegebied nabij Amsterdam

Het Ilperveld is een uitgestrekt stil, fraai watergebied met honderden eilanden van trilveen. Een brak veenweidegebied, met talloze sloten en vaarten en rietkragen.

Planten en vogels

De plantengroei langs de slootkan­ten is rijk, een mozaïek van moerasrolklaver, echte koekoeks­bloem, gevleugeld hertshooi, watermunt en lepelblad. Er groeit struik- en kraaiheide en zelfs zonnedauw. Grutto, kievit, ture­luur, kiekendief en roerdomp vinden hier hun perfecte biotoop. Koeien, schapen en geiten begrazen hier en daar het land.

Breng een bezoek aan het Ilperveld

Watergebied Ilperveld kunt u het beste vanuit een boot bekijken. Van april tot september zijn er bijna elke zondag natuurvaartochten die worden verzorgd door vrijwillige gidsen en schippers. U bent welkom aan boord!
Verder zijn er op zondag en in het hoogseizoen ook op woensdag en zaterdag boten te huur. Populair zijn de fluisterpunters die u geruisloos door de natuur varen.
U bent ook welkom voor een korte wandeling (700 meter) van het Ilperpad - achter het gebouw aan de Kanaaldijk 21A, naar de vogelkijkhut. (700 meter). In de trektijd is het Ilperveld een toevluchts­oord voor duizenden passanten, zoals smienten, wulpen, ganzen en veel andere bijzondere vogels. Zoek een plekje in de vogelkijkhut en verwonder u over de bijzondere flora en fauna in dit gebied dat amper 7 kilometer van Amsterdam Centraal ligt.

Alle informatie vindt u op www.ilperveld.nl

Educatie in het Ilperveld

Jaarlijks ontvangen wij ca. 100 schoolklassen in het Ilperveld. U kunt kiezen uit verschillende thema's zoals veenweide of waterbeestjes vangen. Alle informatie vind u op www.ilperveld.nl.

De route

Wij adviseren u ten zeerste om de routebeschrijving op www.ilperveld.nl te volgen. Sommige navigatiesystemen brengen u naar de verkeerde kant van het kanaal in Landsmeer.

  Ligging: Tussen Amsterdam-Noord en Purmerend en ten noordoosten van Landsmeer. Dé toegang tot het gebied is ons centrum aan de Kanaaldijk, Landsmeer. Dit is bij het Noordhollandsch Kanaal, tegen over het dorpje Watergang.
  Parkeren: Kanaaldijk 32a te Landsmeer.
  Excursies:  Zie Activiteiten.
  Mindervaliden:  In de excursieboot zijn 1 of 2 plekken aan boord voor rolstoelen. Het Ilperpad en de vogelkijkhut zijn niet toegankelijk voor rolstoelen i.v.m. een schelpenpad.
  Honden: Niet toegestaan.
  Vogelkijkhut: Achter het pand bevindt zich het Ilperpad. Loop deze af (700 m), dan komt u bij de vogelkijkhut.