Fort Veldhuis

Het fort en de omliggende weilanden zijn vanaf de Geniedijk goed te overzien.

Fort bij Veldhuis is aangelegd ter verdediging van de weg die van Westzaan liep naar het “Assumertolhek”, de huidige Communicatieweg. Ooit lag het fort in een weids open landschap en was het nodig het fort met beplanting te camoufleren. Nu vormt het fort, samen met het natuurgebied langs de Genieweg een groene oase aan de rand van Heemskerk, waar je prima kunt wandelen of fietsen. Langs de eeuwenoude Sint Aagtendijk is aan het begin van de twintigste eeuw door de genie een brede gracht en een liniewal aangelegd (een inundatiekering). Langs de waterkant vinden we hier nog oude knotwilgen die stammen uit de tijd van de aanleg. Staande bovenop het fort kunnen we nog een sluis zien liggen die deel uitmaakte van de oude inundatiekering die naar Heemskerk liep. Bijzonder op het fort is ook de opstelplaats voor een zoeklicht die door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog is aangelegd.

Ons fort verhuren we aan de Aircraft Recovery Group die het fort restaureert en open stelt als Luchtoorlogmuseum op elke eerste zondag in de maanden mei tot en met oktober van 11.00 uur tot 17.00 uur. Fort bij Veldhuis in Heemskerk en Fort bij Vijfhuizen zijn de oudste betonnen forten naar het ontwerp uit 1897. Kijk hier voor meer informatie over de Aircraft Recovery Group.

 
Lees meer over de Stelling van Amsterdam.

 

 

  Ligging: Geniedijk 1, Heemskerk
  Toegankelijk alleen op elke eerste zondag in de maanden mei tot en met september, van 10.00 uur tot 17.00 uur.
  Mindervaliden: Naar het fort toe is er een breed en verhard pad die geschikt is voor rolstoelen. Rondom het fort loopt echter geen verhard pad.
  Parkeren: Langs de Geniedijk.
  Openbaar vervoer: Raadpleeg de website www.ov9292.nl
 

Foto Henk van Bruggen