Fort bij Krommeniedijk

Belevingscentrum over de natuur van de Stelling van Amsterdam

Fort bij Krommeniedijk is één van een 42 forten van de Stelling van Amsterdam. Het fort werd de afgelopen jaren flink opgeknapt. Een deel van het fort is nu belevingscentrum Fort K'IJK over natuur en landschap in de Stelling van Amsterdam. Het fort is ook woontrainingscentrum voor jongvolwassenen met autisme. Zij runnen de theeschenkerij en het bezoekerscentrum. U kunt genieten van een versnapering in de Theeschenkerij. 

Bezoekersinformatie Fort K'IJK


 

Waarom is de omgeving van het fort zo bijzonder?

Hier, vlak bij de stad, ligt een open stuk veenweidelandschap dat uw bezoek meer dan waard is. Ooit was het een moerasgebied met hoogveen dat in de vroege middeleeuwen ontgonnen is en nog vrijwel niet veranderd is. De Lagendijk is een eeuwenoude zeedijk, die het zeewater uit het IJ dat oprukte (door de veenrivier de Crommenije) moest tegenhouden. Langs Busch en Dam loopt een liniedijk van de Stelling van Amsterdam. Deze verbond Fort bij Krommeniedijk met Fort aan den Ham. Je zou het nu niet meer zeggen, maar troepen konden zich achter deze dijk ongezien verplaatsen. Op de dijk staan nog knotwilgen die uit de aanleg van de Stelling van Amsterdam stammen. Hier kunt u mooie panoramafoto's van het Fort vinden. 

Inundatie, nu voor de vogels

Bijna elk jaar zetten onze boswachters een flink deel van het land rondom het fort onder water. Speciaal voor vogels op doortrek en voor weidevogels die juist in Noord-Holland arriveren om te broeden. Zo kunnen ze extra snel aansterken. Elk voorjaar starten we rond half februari langzaam met het opzetten van het water en ongeveer half maart zijn de weilanden weer droog. Vanaf de Lagendijk en het Fort zijn de natte weilanden met een verrekijker of telescoop goed te overzien.

  Ligging: Lagendijk 22, Uitgeest. Let op: dit is vlakbij Krommeniedijk. Routebeschrijving.
  Is is een parkeerplaats aanwezig. Er zijn oplaadpunten voor electrische auto's. Ook voor fietsen zijn er oplaadpalen.
  Het fort is vanaf 11 oktober 2017 open woensdag t/m zondag van 10:00 tot 14:00 uur. Nadere informatie.
  Openbaar vervoer: NS-station Krommenie; buurtbus  naar Krommeniedijk; uitstappen bij Krommeniedijk halte Woudpolderweg. Deze bus rijdt niet op zondag. Lopend vanaf NS-station Krommenie is het ca. 5 km.
   Evenementen en excursies zie activiteiten.
  Mindervaliden: Naar het fort toe is er een breed en verhard pad die geschikt is voor rolstoelen. Ook het fort is rolstoel vriendlijk. Er is een invalidentoilet.
  Honden: Niet toegestaan.