Eilandspolder

Oer-Hollands landschap vlakbij Alkmaar

Wie een buitenlander wil imponeren met Noord-Holland, kan hem of haar het best de Eilandspolder laten zien. Dit door mensen gemaakte landschap gaat terug tot de 13de eeuw. Vroeger een eiland tussen de Schermer en de Beemster. Langs de ondiepe sloten groeit het trilveen, waar je ook prachtige varens en orchi­deeën treft. In lente en zomer is het hier gruttoland bij uitstek, in de winter komen hier de smienten en plevieren. De Randstad lijkt hier opeens wel heel ver weg.

Oost en west Eilandspolder

Wij beheren het westelijke deel van de Eilandspolder in samenwerking met boeren. Het is een open en overzichtelijk gebied. De kavels zijn groot en breed. Er zijn ook een paar meertjes als De Lei, het Arismeer en De Knie en flink brede sloten in grillige patronen.

 

Vaartochten en bijzondere dorpjes

Wij organiseren met grote regelmaat vaartochten in de Eilandspolder. U bent hartelijk welkom aan boord. Kijk voor data en reserveren op www.gaatumee.nl. Aan de Lei, het grootste meer in het gebied, is een mooie uitstapplek ingericht. Vrijwilligers en Beschermers van Landschap Noord-Holland hebben er samen voor gezorgd dat de steiger er is gekomen. U kunt er zwemmen en picknicken. Een bezoek aan het oerhollandse dorpje De Rijp maakt een heerlijk dagje natuur compleet.

  Ligging: Tussen de dorpjes Graft, West-Grafdijk, Driehuizen en Grootschermer.
  Openbaar vervoer: Raadpleeg de website www.ov9292.nl
  Excursies: Er zijn regelmatig natuur vaartochtens, zie activiteiten. Ook excursies op aanvraag zijn mogelijk.
  Mindervaliden: Er zijn in het gebied verharde wegen die geschikt zijn voor rolstoelen. De route naar het kijkscherm bij het Kerkemeertje is echter niet verhard.
  Honden: Niet toegestaan.
  Vogelkijkscherm: Bij het Kerkemeertje in het zuiden van de Eilandspolder. Neem vanaf de weg tussen West-Graftdijk en Graft de Groeneweg naar het noorden. Vlak na de brug staat links de hut. Rechts start een korte laarzenwandeling door het Uilenbosje.
  Horeca: In Driehuizen en Noordeinde is horeca.
 

 

Routes

14 km fietsen rondom de Westelijke Eilandspolder.
Twee vaarroutes in de Eilandspolder: één van 8 km en é...
9 km wandelen rondom de Menningweer