Balgzandpolder

Vogels van dichtbij

In de Balgzandpolder is een hoogwatervluchtplaats voor vogels ingericht, vlakbij het uitgestrekte waddengebied Balgzand. Het is een belangrijk gebied voor vogels. Zowel bij hoogwater als bij laagwater komen vogels naar het Balgzandpoldertje, waar ze vaak vanaf een korte afstand te bewonderen zijn vanachter het kijkscherm.

Springtij

Duizenden vogels zoeken bij laagwater voedsel in de Waddenzee. Bij hoogwater verhuizen de vogels naar de schorren aan de voet van de dijk óf naar rustige binnendijks gelegen plekken. Veel van deze binnendijkse gebieden zijn echter verdwenen of ongeschikt geworden. Zolang vogels de schorren kunnen gebruiken, is dit geen probleem. Maar er zijn omstandigheden bijvoorbeeld bij springtij, harde noordwestenwind of bij verstoring door mensen, waarbij de vogels ergens binnendijks een plek moeten vinden. Dan is het extra druk in de Balgzandpolder.

Hut te huur voor vogelfotografen

In de Balgzandpolder hebben we een verdiepte hut geplaatst voor het fotograferen van wad- en watervogels. Er zijn al schitterende foto's gemaakt. Hij is door iedereen te reserveren.
 

  Ligging: Direct achter de brug richting Industrieterrein Oostoever.
  Mindervaliden: Er zijn ruime parkeerplaatsen voor mindervaliden en het kijkscherm heeft een verlaagd kijkgat.
  Parkeren: Parkeren is mogelijk vlakbij het vogelkijkscherm.
   Openbaar vervoer: Raadpleeg de website www.ov9292.nl 
  Vogelkijkscherm: Aan de rand van het gebied, net over de brug naar Industrieterrein Oostoever, is een uitkijkpunt ingericht vanwaar men goed zicht heeft op de vogels. De vogels  zijn vooral bij hoogwater aanwezig maar ook bij laagwater worden er veel interessante soorten waargenomen.


Grotere kaart weergeven

Foto visdiefjes gemaakt door Mark Hessels Foto kijkscherm is van Jan Zijp.