Visdief

Sponsor een broedplek

Steeds minder eieren en pullen van scholekster en visdief overleven het broedseizoen. Met een broedvlot of een broedpaal realiseren we een veilige broedplek. Maak jij het mogelijk?

Help de visdief en scholekster hun jongen veilig groot te brengen

Het gaat niet goed met de scholekster en visdief. Door een tekort aan veilige broedplaatsen gaan veel eieren en jonge vogels verloren aan  grondpredatoren als de vos en hermelijn. Met als gevolg dat de vogelpopulaties in Noord-Holland sterk achteruitgaan. Dat willen we veranderen. Enerzijds met grote projecten in onze natuurgebieden, maar óók op kleinere schaal. Door op veilige locaties extra broedplekken te realiseren, op het water of boven op een paal. Zo kunnen we lokaal het verschil maken. Hoe meer broedplekken we plaatsen, des te méér jonge vogels er groot kunnen worden. Help jij mee?

Ja, ik sponsor eenmalig:

Wat voor broedplek wil je aanschaffen?
Maak een keuze
Mijn gegevens
Relatietype
Adres
Betaalwijze
Om uitvoering te kunnen geven aan de donatie, verwerken we jouw gegevens in onze administratie, conform de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Meer informatie over ons beleid t.a.v. persoonsgegevens vind je in de privacyverklaring.

Als giftgever word je op de hoogte te houden over de ontwikkelingen op de door jou gesponsorde broedplek. Het is mogelijk om je hiervoor af te melden via een afmeldlink (e-mail) of via een verzoek aan onze Beschermersadministratie.

Hoe werkt het?

 1. Kies een broedplek

  Je sponsort een broedvlot voor een visdief of een broedpaal voor een scholekster.

 2. Plaatsing broedseizoen 2024

  Doneer je nog dit jaar? Dan plaatsen we de broedplek gegarandeerd voor het komende broedseizoen.

  dob
 3. Ontvang broednieuws

  Tijdens het broedseizoen houden we je via email op de hoogte van de ontwikkelingen op jouw broedplek.

 4. Investering voor 10 jaar

  De broedplekken bieden de komende 10 jaar veiligheid aan visdieven en scholeksters.

broedvlot licht

Broedvlot voor visdief

Het aantal visdieven gaat door het tekort aan broedplaatsen achteruit. In het broedseizoen van 2023 plaatsten we daarom drie broedvlotjes in de Eilandspolder. En met succes! Op alle drie de vlotten zijn er visdieven groot gebracht. 

Voor het aankomende broedseizoen willen we dit uitbreiden. Niet alleen in de Eilandspolder, maar ook in andere waterrijke broedgebieden. De vlotten zijn gemaakt van het duurzame materiaal HDPE. Handig, want zo kunnen we ze na het broedseizoen uit het water halen en in de winter veilig opbergen voor het volgende broedseizoen. 

scholekster kuiken

Broedpaal voor scholekster

Jaarlijks neemt het aantal scholeksters af met zo’n vijf procent. De onveilige broedplekken bieden niet de mogelijkheid voor vogels hun eieren uit te broeden of jongen groot te laten worden. Het plaatsen van broedpalen blijkt hiervoor een oplossing. Dankzij een broedpaal in de Hempolder, konden afgelopen broedseizoen meer jongen uitvliegen.

Om dit succes te vergroten, willen we zoveel mogelijk broedpalen realiseren in onze weidevogelgebieden. En dit gaat gelukkig heel gemakkelijk. We maken gebruik van bestaande palen en plaatsen hierop een ijzeren bak met schelpen. Een klein gebaar met grote uitkomsten.