Moerasvogels en mensen krijgen meer ruimte in park in Haarlem

Project
Rietgors / Menno Schaefer
© Menno Schaefer

Meer ruimte voor rietvogels, wilde bloemen en mensen 

Aan de oostrand van Schalkwijk in Haarlem (Poelbroekweide) is meer ruimte ontstaan voor flora, fauna en voor inwoners van de wijk. Een opdracht die wij samen met Spaarnelanden uitvoerden voor de gemeente Haarlem en dat deel uitmaakt van een veel grotere opdracht; de uitvoering van het ecologisch programma van de gemeente Haarlem. Binnen dit programma hebben wij samen met onze opdrachtgever gezocht naar de meest kansrijke maatregelen om de biodiversiteit in Haarlem te vergroten op verschillende plekken in en om de stad. Een ambitie die past bij alle drie de samenwerkingspartners: samen werken we aan het vergroten van biodiversiteit en verbetering van kwaliteit van openbaar groen.

Aanpak Poelbroekweide

Poelbroekweide was een ruig, braakliggend terrein aan de rand van Schalkwijk (Haarlem Zuid-Oost) met veel ongecontroleerde begroeiing en niet toegankelijk voor mensen. Het is één van de benoemde ecologische punten in Haarlem. Dit terrein is nu omgevormd tot nieuwe natuur en geeft inwoners binnenkort ruimte om er te recreëren. 

 

Poelbroekweide
© Natuurlijke Zaken
Aanleg park Schalkwijk

Aanleg nieuwe natuur

Bij de ontwikkeling van nieuwe natuur is vooral ingezet op ruimte voor flora en rietvogels. Eerst is een toplaag van aarde afgegraven en aan de randen van het gebied is een hogergelegen kade aangelegd. Het terrein is zo ingericht, dat we hopen dat rietvogels als rietzanger, rietgors, waterral en roerdomp het gebied gaan ontdekken als hun nieuwe leefomgeving.

Het gebied is vrij nat en we hopen dat zich hier natte heidesoorten gaan vestigen. Als de grond voldoende is ingedroogd, gaan we hier ook een bloemenmengsel zaaien en wordt het hier een weelderige bloemenpracht met veel bloeiende soorten. Soorten zoals pinksterbloem, scherpe boterbloem, grote ratelaar, gele lis, echte valeriaan en nog veel meer. Allemaal bloemen en kruiden die ook als voedselbron dienen voor bijen en andere insecten. 

Aanleg recreatiemogelijkheid

De hekken die nu om het terrein zijn geplaatst (april 2020), zijn bedoeld als veiligheidsmaatregel voor inwoners van de wijk. Het terrein is nog zo nat, dat je in de grond wegzakt als je daar rondloopt. Zodra de hekken weg zijn en het terrein goed is ingedroogd, gaan we aan de slag met het aanleggen van een wandelpad op de omliggende kade. Naar verwachting zal die in de loop van de zomer van 2020 klaar zijn. Vanaf dat moment kunnen inwoners uit de wijk hier heerlijk genieten van een mooi ommetje en prachtige natuur. 

cover M4 2023

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M4 2023 liggend

Benieuwd naar ons magazine?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.