Herinrichting Nieuw Loosdrechtsedijk

Project
Gebiedsplan ontwikkelen
© Roel van Gerwen

Actieve samenwerking met bewoners en ondernemers 

In Loosdrecht werd men het niet eens over de inrichting van de Nieuwe Loosdrechtsedijk, een druk verblijfsgebied en verkeersgebied. Natuurlijke Zaken is gevraagd om een gedragen plan te maken. Door te werken met een open planproces, waarin ondernemers en omwonenden actief meewerkten is er een plan tot stand gekomen. Meerdere varianten voor herinrichting van de dijk zijn uitgewerkt en de verbeeldingskracht leidde tot een inrichting waar iedereen enthousiast over is. Behalve aandacht voor verkeer en zorgvuldige inrichting van de openbare ruimte, hebben wij ook een voorstel gemaakt om de bredere landschappelijke omgeving te optimaliseren. En alle partijen zijn enthousiast over het eindresultaat.

Nieuw loosdrechtsedijk burgers ondernemers
© Roel van Gerwen

Aanpak

Om tot herinrichting te komen is er eerst een analyse gemaakt van de huidige situatie. Dat gaf een duidelijk beeld van wat er speelde bij bewoners en ondernemers. Vervolgens is met de bewoners in kaart gebracht welke mogelijkheden toepasbaar zouden zijn voor de herinrichting van de Nieuwe Loosdrechtsedijk. En tot slot is een definitief en gedragen ontwerp gemaakt waarmee duidelijk werd hoe de dijk er uit komt te zien en wat de bijdrage van bewoners en ondernemers zou kunnen zijn. Dit ontwerp is maatvast uitgewerkt voor een 2.500 m lang tracé van de dijk.

Voordelen inzet Natuurlijke Zaken

Bij Natuurlijke Zaken kijken we breder dan de dijk alleen. De dijk ligt in een prachtig landschap, maar wordt door hoge hagen en hekken aan het zicht onttrokken. Met behulp van fotomontages die tonen wat bestaand en wat mogelijk is, gaan mensen in een meer gedeeld belang denken. Dit komt de beleving van natuur en landschap ten goede. De gemeente Wijdemeren is blij dat er nu een plan ligt waar iedereen enthousiast over is. En ziet in onze aanpak mogelijkheden voor het herinrichten van andere stukken van de 15 km lange dijk. Dit geldt zowel voor het ontwerp en de verkeersprofielen als voor de procesaanpak.

Roel van Gerwen

Functie

Senior Projectleider

Roel van Gerwen is programmamanager van het Innovatie Programma Veen en als landschapsarchitect heeft hij een adviserende rol bij landschappelijke inpassingen van bijvoorbeeld gemeentelijke vraagstukken.

Neem contact op
Roel van Gerwern
© Cees de Jonge
cover M4 2023

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven