De Leybeek op Leyduin in ere herstellen

Project
Cascade Leyduin
© Henk van Bruggen

Op dit moment voeren we een aantal natuurprojecten uit op de buitenplaats. Wat doen we?

Schone beek met natuurvriendelijke oevers

Vroeger had de Leybeek een belangrijke functie, namelijk water afvoeren uit de duinen. De beek loopt van west naar oost over de Buitenplaats Leyduin. Het schone water stroomde via de Buitenplaats naar de Haarlemmermeer. Dit heldere water bracht Jacob van Lennep op het idee hier drinkwater te winnen voor Amsterdam. Later verminderde de hoeveelheid water die door de Leybeek stroomde, vanwege de drinkwaterwinning in de duinen. Het is nu meer een sloot in een bosgebied en alleen bij de 'cascade' kun je nog zien dat het water enigzins stroomt. Dit heeft tot gevolg dat de beek langszaam dichtslibt, onder meer met afgevallen blad. Daarom grijpen we nu in. Straks ligt hier een schone uitgebaggerde Leybeek met meanderende natuurvriendelijke oevers. Een betere waterkwaliteit met meer ruimte voor planten en dieren is het resultaat.

Leybeek voor-en na
© Kees Perquin
Leybeek voor-en na

Water vasthouden, bloemrijke graslanden en een waterbleefplaats

Vlakbij het Koetshuis knappen we waterbouwkundige elementen op, o.a. de cascade en historische duikers. We plaggen en passen het watersysteem aan om het regen- en kwelwater in de Leybeek en overige watergangen langer vast te houden. Dat is nodig voor droge periodes. In een deel van de graslanden ontwikkelen we natte bloemrijke graslanden. We hopen dat hier prachtige orchideeën gaan bloeien. En er komt ook een natuurlijke waterbeleefplaats met stapstenen en een natuurpoel die ruimte geeft aan libellen en amfibieën.

Nieuw wandelpad

En om nog meer te genieten passen we bestaande wandelpaden aan. Het belangrijkste is dat we voetgangers meer gescheiden van (vooral) het fietsverkeer om de veiligheid te verhogen. Tussen de parkeerplaats, het Juffershuis en Moestuin komt deels verlichting. 

De werkzaamheden worden uitgevoerd vanaf zomer 2018 tot uiterlijk februari 2019. Eventuele overlast beperken we zoveel mogelijk. We raden aan om de (verkeerstechnische) aanwijzingen ter plaatse te volgen. Als alles klaar is kun je genieten van nieuwe wandelpaden, een mooie meanderende beek, meer bloemen, vogels, amfibieën en insecten.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij.

Magazine nr. 3

Vraag gratis natuurmagazine aan. Op=op

Ontdek de Noord-Hollandse natuur. In het magazine lees je alles over eendenkooien, duinbeken en vlinders. Met wandelroute (19 km) bij Julianadorp en 't Zand.

Naar boven