Bestrijding Japanse duizendknoop voor HHNK

Project
Bestrijding japanse duizendknoop
© Dutchphoto

Bedreiging voor dijken

Op meerdere plekken in het gebied van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier wordt sinds kort de Japanse duizendknoop waargenomen. Deze invasieve exoot vormt een bedreiging voor o.a. dijken. Door het gesloten blad verdringt de plant de grasmat op de dijk, waardoor de dijk minder erosiebestendig wordt. De wortels van deze plant dringen ook de dijken in.

Hoogheemraadschap test daarom verschillende methoden en heeft ons benaderd voor een  ecologische aanpak. Dat doen we op verschillende manieren zoals: maaien en afvoeren, koken en afdekken met folie. Het koken van de Japanse duizendknoop pakt onze Groenploeg aan met een speciaal apparaat: de Dibo, een lagedruk stoomreiniger en hogedruk warmwaterreiniger ineen. Met de Dibo kunnen we exoten ook op lastig bereikbare plekken bestrijden.  

De opdracht

Inmiddels hebben wij in opdracht van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier op 50 locaties in hun gebied op dijken, waterkeringen, bij gemalen en rond molens de Japanse duizendknoop verwijderd. Het is nu nog een kwestie van goed bijhouden, want bestrijding van exoten is een traject van lange adem, die vaak meerdere jaren behelst.

De Dibo

De Dibo verwarmt hete stoom tot 150 °C en met een lans spuiten we direct op de plant. Hierdoor wordt de plant tot diep in de wortel aangetast en sterft af. Dankzij de stoomtechnologie levert de Dido een waterbesparing op van 50% in vergelijking met een conventionele heet-water-technologische onkruidbestrijders.

 

Japanse Duizendknoop
© Henk van Bruggen

Hoe herkent u de Japanse duizendknoop?

De Japanse duizendknoop heeft lange, bamboeachtige stengels van 2 tot 3 meter lang met duidelijke knopen om de 10 á 15 cm. De plant groeit in dichte bossen en bloeit in augustus/september met witte trossen van kleine witte bloemen. Wortelstokken kunnen 10 tot 20 meter lang worden en de wortels gaan 2 tot 8 meter de grond in.

Jeroen Pennock

Functie

Hoofd Uitvoering

Door jarenlange ervaring is Jeroen deskundig in het sturen op projecten,  werkzaamheden en mensen. Als manager van de Groenploeg zet hij zich nu vol energie in voor het leveren van kwaliteit en het nakomen van afspraken met opdrachtgevers.

Neem contact op
Jeroen Pennock
© Dutch Photo
Magazine 1 2019

Vraag gratis het natuurmagazine aan. Op=op

Ontdek de Noord-Hollandse natuur. In het magazine lees je deze keer van alles over de Noordduinen, stinsenplanten en weidevogels. En nog veel meer! Inclusief uitneembare wandelroute door de Noordduinen en de Zandpolder bij Groote Keeten.

Naar boven