Geschiedenis Noordduinen

Van stuifdijk naar schietterrein

Voor 1610 lag er een uitgestrekte strandvlakte waar de zee vrij spel had in het gebied waar nu de Noordduinen liggen. Om het achterland te beschermen werd in 1610 de Oldenbarneveldsdijk aangelegd. De dijk verbond de eilanden Huisduinen en Callantsoog met elkaar. Later werd dit de Zanddijk genoemd. Door opstuivend zand vast te houden, werd de dijk steeds hoger. Later kregen de duinen door verstuiving een meer natuurlijke vorm, maar nog steeds is de dijkvorm herkenbaar.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Schietoefeningen

Na de Tweede Wereldoorlog werden er in de duinen twee luchtdoelartillerie schietkampen ingericht; Botgat en Falga. Vanuit de duinen werd er geschoten op doelen die voortgetrokken werden door vliegtuigjes boven zee. Eerst bemande vliegtuigen met een doel er achter, later op afstand bedienbare vliegtuigen. Deze stegen eerst op van de ronde startbaan (de langste van de wereld), later werden ze met een katapult de lucht ingeschoten.

 

 

 

 

 

 

 

 

Het schieten was in een groot deel van de Noordkop te horen. In 2005 werden de oefeningen hier gestopt.

Over de Luchtdoelartillerieschietkamp is een boek geschreven door Frits Schouwenburg met de titel 'Schieten over de vloedlijn'.

Overdracht

Landschap Noord-Holland was inmiddels beheerder geworden van de omliggende Noordduinen en het was logisch om de enclaves Botgat en Falga ook weer terug te geven aan de natuur. Gelukkig kon Landschap Noord-Holland in 2008 Botgat en Falga kopen. Daarmee werd ca. 80 ha toegevoegd aan het gebied. Het project Revitalisering Noordduinen is vooral nodig om de sporen van de militaire activiteiten uit te wissen, achterstallig ouderhoud te plegen en andere negatieve ontwikkelingen te stoppen.

Bij de overdracht in 2008 werd er symbolisch begonnen met het opruimen van de rommel door Ben Blonk, wethouder van de gemeente Zijpe en Jan Kuiper directeur van Landschap Noord-Holland.