Razende Bol

Aandacht voor zeehonden, plevieren en sterns

Razende Bol-film

Ruben Smit, de maker van de film de Nieuwe Wildernis, filmde de ruige natuur op de Razende Bol. De film is gemaakt in het kader van Rust voor Vogels, Ruimte voor Mensen. Met het idee: als je weet wat er leeft en wat de waarde is, zal je het meer respecteren. Met dank aan Vogelbescherming en het Waddenfonds. 

Rust van groot belang

De Razende Bol ontwikkelt zich steeds meer tot een belangrijk eiland voor de natuur. Ook het aantal bezoekers neemt toe. Voorlichting aan de watersporters moet zorgen voor rust voor zogende zeehonden en broedende stern en plevieren. Boswachters informeren bezoekers van de Razende Bol en er is een folder met kaart uitgebracht.
Het wordt het nieuwste Waddeneiland genoemd, maar de Razende Bol, voor de kust van Huisduinen, loopt af en toe nog onder water. Toch is het een rustige plek waar in de winter grijze zeehonden hun jongen werpen en in de zomermaanden de gewone zeehonden. Rust is dan van groot belang. De noordkant van de Bol is dan ook niet toegankelijk voor publiek en afgezet met borden. Op andere delen van de Razende Bol broeden vogels. Vooral aan de noordoostzijde. Dwergsterns kunnen vlak langs de waterlijn in een kolonie broeden. Plevieren leggen hun eieren tussen wat schelpen.

Klapstoeltje naast nest

Boswachter Roelf Hovinga: “Als mensen van niets weten, zouden ze zo maar een klapstoeltje naast het nestje van een plevier of stern kunnen zetten. Door onze voorlichtingscampagne willen we dat voorkomen. We gaan ook naar de Razende Bol om mensen te vertellen over de vogels en de zeehonden. We hebben de campagne voorbereid samen met iemand die de wereld van de kitesurfers goed kent ”.

Brochure aanvragen

Wil je meer informatie over de Razende Bol, vraag dan de brochure over de Razende Bol aan. Dat kan door een mailtje te sturen. De folders zijn ook bij De Helderse Vallei op te halen. Kijk voor meer informatie ook hier.

 

 

 

Foto: bontbekplevier, fotograaf Do van Dijck