De iep op z'n plek gezet

De iep terug in het Noord-Hollandse landschap

We zijn bezig met een actie voor het terugplanten van iepen in Noord-Holland. Dat kan want er zijn goede resistente rassen. 


Monumentale iep. Foto Hans Kaljee.

De iep had het moeilijk

Het aangezicht van de Noord-Hollandse landschappen wordt al lange tijd verfraaid door iepen. De iep is bestand tegen de zoute zeewind die we in Noord-Holland kennen. Bovendien groeit de boom goed op verschillende bodemtypen. Toch heeft de iep het moeilijk: de iepenziekte heeft in de twintig jaar voor de millenniumwisseling enorm huisgehouden. De ziekte wordt veroorzaakt door een schimmel die verspreid wordt door de iepsprintkever. Als de wortels van afzonderlijke bomen elkaar raken, kunnen de bomen elkaar ook besmetten.

Herstel ingezet: resistente rassen

Het ruimen van een aangetaste boom is meestal een effectieve manier om verdere verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Helaas is dit voor landschapsbeheerders niet altijd goed uitvoerbaar (ingewikkeld en kostbaar). Miljoenen iepen zijn (op)geruimd. Men is wat huiverig geweest om weer iepen terug te plaatsen. Nu er resistente kweekvormen van de iep beschikbaar zijn, staat niets ons meer in de weg om de iep z’n rentree te laten maken.


Ulmus 'Clusius'. Foto Hans Kaljee.

De onderstaande rassen zijn de resistente vormen. In de folder (die u onder dit bericht vindt) wordt kort stilgestaan bij de eigenschappen van de verschillende soorten.

Ulmus clusius
Ulmus columella
Ulmus dodoens
Ulmus holl. Pioneer
Ulmus laevis
Ulmus lobel
Ulmus plantijn
Ulmus resista New Horizon®
 

Een instructiefilmpje over hoe u een boom plant, vindt u hieronder.

Wilt u de folder lezen, kijkt u dan onder dit bericht. Wilt u één of meer folders thuis ontvangen? Neem dan contact op met Johan Stuart

Downloads