De iep op z'n plek gezet

De iep terug in het Noord-Hollandse landschap

We zijn bezig met een actie voor het terugplanten van iepen in Noord-Holland. Dat kan want er zijn goede resistente rassen. Doet u mee met de actie, dan kunt u profiteren van korting bij de aankoop van iepen.


Monumentale iep. Foto Hans Kaljee.

De iep had het moeilijk

Het aangezicht van de Noord-Hollandse landschappen wordt al lange tijd verfraaid door iepen. De iep is bestand tegen de zoute zeewind die we in Noord-Holland kennen. Bovendien groeit de boom goed op verschillende bodemtypen. Toch heeft de iep het moeilijk: de iepenziekte heeft in de twintig jaar voor de millenniumwisseling enorm huisgehouden. De ziekte wordt veroorzaakt door een schimmel die verspreid wordt door de iepsprintkever. Als de wortels van afzonderlijke bomen elkaar raken, kunnen de bomen elkaar ook besmetten.

Herstel ingezet: resistente rassen

Het ruimen van een aangetaste boom is meestal een effectieve manier om verdere verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Helaas is dit voor landschapsbeheerders niet altijd goed uitvoerbaar (ingewikkeld en kostbaar). Miljoenen iepen zijn (op)geruimd. Men is wat huiverig geweest om weer iepen terug te plaatsen. Nu er resistente kweekvormen van de iep beschikbaar zijn, staat niets ons meer in de weg om de iep z’n rentree te laten maken.


Ulmus 'Clusius'. Foto Hans Kaljee.

Actie

Boomkwekers hebben via kruisingen rassen weten te ontwikkelen die goed resistent zijn tegen de iepenziekte. Landschap Noord-Holland ziet graag dat de iep terugkeert in het Noord-Hollandse landschap. Daarom hebben we een actie op touw gezet waarbij particulieren enkele resistente iepen met korting kunnen aanschaffen. Heeft u belangstelling? Stuur dan een mail naar projectleider Edwin Raap.

De onderstaande soorten (maat 14/16 van een kweker in West-Friesland, maat 12/14e van Boot & Dart) kunt u via ons bestellen, voor een zeer scherpe prijs. In de folder (die u onder dit bericht vindt) wordt kort stilgestaan bij de eigenschappen van de verschillende soorten.

Soort Stammaat  Prijs* **
Ulmus clusius 14/16 cm € 55,00
Ulmus clusius    12/14 cm € 44,50
Ulmus columella 14/16 cm € 55,00
Ulmus columella  12/14 cm € 42,50
Ulmus dodoens  12/14 cm € 42,50
Ulmus holl. Pioneer 14/16 cm € 145,00
Ulmus laevis 12/14 cm € 43,50
Ulmus laevis 14/16 cm € 75,00
Ulmus lobel 14/16 cm € 75,00
Ulmus lobel         12/14 cm € 40,00
Ulmus plantijn 14/16 cm € 55,00
Ulmus plantijn    12/14 cm € 46,00
Ulmus resista New Horizon® 14/16 cm € 156,00

* de prijzen zijn exclusief BTW (6%) en eventuele bezorgkosten.

** de prijzen zijn een indicatie die onder invloed van weersomstandigheden en schaarste aan licht kunnen wijzigen.

Een instructiefilmpje over hoe u een boom plant, vindt u hieronder.

Wilt u de folder lezen, kijkt u dan onder dit bericht. Wilt u één of meer folders thuis ontvangen? Neemt u dan contact op met Johan Stuart. De folders liggen ook in de Noord-Hollandse bibliotheken.

Downloads