Peter Mol

Projectmedewerker Betrekken bij Groen
Peter

Duizendpoot voor vrijwilligersondersteuning

Peter Mol is na een afgeronde studie Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, als enthousiast vogelaar langzaam aan in natuurbeheer beland. Zo werkte hij jarenlang mee in wat toen nog de Landschap Onderhoud Ploeg (LOP) van Landschap Noord-Holland was, waar hij veel praktijkervaring opdeed in natuurbeheer in veenweiden, de duinen en tal van landgoederen. Eerst als groepslid, na twee jaar als assistent voorman. Ondertussen volgde Peter parttime de MBO Groot Groen (Natuurbeheer) opleiding op het Clusius in Alkmaar en voor een klein deel op het IPC te Velp. Vanaf 1999 draaide Peter projecten vanuit het provinciaal kantoor. Zo ontwierp en bouwde hij visdiefvlotten, die in een tiental terreinen succesvol zijn gebruikt. Ook leidde hij vrijwilligers op voor weidevogelbescherming. In 2002 werd Peter Mol medewerker vrijwilligersondersteuning, om de toen 60 aangesloten zelfstandige vrijwilligersgroepen van advies, gereedschap  en allerlei andere vormen van bijstand te voorzien.

De afgelopen 15 jaar heeft Peter zich ontwikkeld tot een centrale vraagbaak voor de inmiddels 130 aangesloten vrijwilligersgroepen. Ook geeft hij basiscursussen Ecologie en Natuurbeheer, cursussen beheerplannen schrijven en helpt hij vrijwilligersgroepen bij projecten ter verbetering van hun terreinen. Sinds 2004 is Peter de provinciale coördinator in Noord-Holland voor de landelijke Natuurwerkdag. Tussen 2012 en 2016 coördineerde hij een experimenteel inventarisatie project van gierzwaluwen in Noord-Holland en schreef in 2017 hiervan het eindverslag. In 2009 schreef Peter het boekje 'Van Bulderbos tot Ratteneiland', waarin hij op levendige wijze door vrijwilligers beheerde natuurterreinen en de kleurrijke daarbij betrokken mensen presenteert. Het is nog steeds een klein standaard werkje voor wie overzicht wil hebben van het veelvormige vrijwillig natuurbeheer in Noord-Holland.

Noord-Hollands Natuurfonds
© Menno Schaefer

1 miljoen m2 natuur erbij in Noord-Holland

Te vaak verliezen we onze groene omgeving. Het is tijd om de natuur in Noord-Holland meer ruimte geven. Voor € 7,50 per m2 stel je een stuk veilig voor de toekomst.

Naar boven
Magazine cover

Ons nieuwe magazine is uit!

Ben je liefhebber van natuur? Kom je vaak buiten en vind je het leuk om nieuwe dingen te ontdekken? Vraag eenmalig gratis ons magazine aan. In ons nieuwe magazine lees je alles over de bescherming van weidevogels in Noord-Holland.