Ervaringen van fotografen in de vogelfotohut in Balgzandpolder

Do van Dijck (vogelfotograaf en beheerder van de hut): “De vogelfotohut in de Balgzandpolder ligt niet in het getijdegebied Balgzand, maar er vlakbij. Toch kan de waterstand voor de hut enorm schommelen. Het poldertje staat in open verbinding met het spuikanaal richting de spuisluizen bij ’t Kuitje. Als het veel geregend heeft en er niet gespuid kan worden is de waterstand hoog. Op andere momenten is het juist laag. We hebben daar geen grip op, dat begrijp je. Er is één schelpeneiland voor de hut en een slikplaat. Deze kunnen soms helemaal onder water staan. Maar gelukkig lang niet altijd.
Vanuit de hut kijk je naar het noordnoordoosten. In de zomermaanden komt de zon op in het noordoosten. Als je ’s zomers vroeg begint, moet je dus tegen de zon in fotograferen. Dat lijkt niet ideaal, maar mij heeft het al heel wat sfeervolle foto’s opgeleverd, zoals de zwarte ruiter hiernaast. Later beginnen kan natuurlijk ook. Wil je weten wat er zoal aan vogels zit, kijk dan op de excursieplanner van waarneming.nl. Klik hier en pas de datum aan.”

Filmer Hans Rademakers huurde de hut op 31 oktober 2014 en stuurde dit bericht: "Het was vandaag een absolute TOPDAG. Ik heb prachtige opnamen kunnen maken. Het licht was goed en de vogels maakten om beurten hun opwachting voor de hut. Twee zilverreigers kwamen samen in paradepas langsgemarcheerd." Hieronder het filmpje dat Hans maakte:

Frans Bruinsma maakte gebuik van de bovenste luikjes in de hut toen deze slechtvalk voor de hut een tureluur probeerde te verschalken.

  

Mark Hessels: "Afgelopen vrijdag voor de 2e keer geweest. Verloop van de sessie compleet anders dan eerste keer. Heel veel activiteit voor de hut, o.a. 350 tureluurs, lepelaar met bedelende jongen en als klapstuk een watersnip op 1 meter afstand. Gelukkig ging hij ook nog even verderop zitten, want hij zat te dichtbij voor mijn camera."

Henny de Groot: “Wat ben ik blij met een foto van een zwarte ruiter genomen vanuit de nieuwe vogelfotohut van Landschap Noord-Holland in de Balgzandpolder bij Den Helder. Ik mocht hier een try-out maken. Een geweldige plek op een prachtige locatie die te huur is voor de fotograaf die verknocht is aan steltlopers en watervogels.”

Menno Schaefer: “Je loopt langs een aardenwal richting de hut hierdoor zien de vogels je niet. De hut is een betonnen bak waarin je op waterhoogte zit. Er zijn lage en hoge luiken zodat je ook vluchtfoto's kan maken. Er staan twee bureaustoelen in. De lage luiken klap je open en die dienen dan gelijk als tafel waar je met een rijstzak de lens op kan leggen. Statief heb je niet nodig op deze manier. Voor de ruime gaten hangt een dubbel camouflagenet waardoor de vogels jou niet zien maar jij hen wel. Je kijkt naar het noordoosten, dus je hebt eigenlijk altijd goed licht.
Op een meter of 5 à 6 voor de hut liggen links en rechts twee schelpenstrandjes met daar tussen water. Hier komen de vogels op zitten of ze lopen er omheen te zoeken naar voedsel. Het standpunt is echt perfect gekozen en precies wat we als fotografen willen. Met hoogwater heb je een nog mooier laag zicht over het water, wat natuurlijk altijd mooie beelden oplevert. Je hebt er genoeg te zien en de vogels hebben je niet in de gaten waardoor ze perfect te observeren en te fotograferen zijn.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Slobeend. Foto Menno Schaefer 

Do van Dijck: "Ik heb in de hut gefotografeerd met een lens van 400 mm, 600 mm en een 600 mm met een 1,4x convertor. De keuze van de lens is afhankelijk van de soort. Af en toe komen er lepelaars en ganzen zo dicht bij dat ik met een 300 of 400 mm lens moest fotograferen. Ook kleine vogels komen regelmatig erg dichtbij. Er komen steeds vogels voor de hut, maar de grootste kans op vogels dichtbij de hut is met hoogwater in de Waddenzee (locatie Den Helder aanhouden in de getijdentabel). Een statief is niet nodig. Ik werk in de hut altijd met mijn rijstzak."