Gezond Natuur Wandelen

Samen bewegen in de natuur: gezond en gezellig

Wie regelmatig wandelt, voelt zich opgewekter en al na korte tijd ook fitter. Vooral als de wandelroute in een groene omgeving is uitgestippeld. Geïnspireerd door het succesvolle Britse Walking for Health bedachten IVN-er Ronald van Zon, Piet Veel van PWN en onze oud-directeur Jan Kuiper de variant 'Gezond Natuur Wandelen'. 

Begeleid ommetje

Op basis van onderzoek startte een Engelse huisarts in 1996 Walking for Health, dat in het Verenigd Koninkrijk tienduizenden wandelaars trekt die een of meerdere keren per week een begeleid ommetje maken. In 2013 ontstond in ons land op een congres over natuur en gezondheid eenzelfde idee. Een van de initiatiefnemers van Gezond Natuur Wandelen Ronald van Zon vertelt: “Wat is mooier dan onze gezondheid en ons welzijn bevorderen door te doen wat we van nature toch al doen: wandelen. Om buiten wat actiever te worden dan we gewend zijn, hebben mensen soms een positief duwtje in de rug nodig. Koudwatervrees verdwijnt als je onder begeleiding samen kunt wandelen, bleek ook in Engeland. Daarom zijn we eind 2014 de Stichting Gezond Natuur Wandelen Nederland gestart."

Laagdrempelig

Doel van Gezond Natuur Wandelen is het voor zoveel mogelijk mensen aanbieden van wekelijkse wandelingen in de natuur. Er zijn nu al op z'n 30 plekken wandelingen en binnenkort starten weer bijna 10 plaatsen. Van Zon: “We wandelen wekelijks met groepen van 10 tot 20 mensen en twee vrijwillige begeleiders, vanaf dezelfde locatie, op hetzelfde tijdstip, bij weer of geen weer. Deelnemers ervaren die structuur als prettig. De wandelingen duren gemiddeld een uur en de routes gaan altijd door een groene omgeving omdat we de natuur bij het wandelen willen betrekken. Zo wordt altijd enkele minuten stilgestaan bij iets leuks in de natuur. 

Uit een dip wandelen

Marieke Smit wandelt mee in Heemstede. “Het vrijwillige karakter vind ik fijn. Het was makkelijk instappen en ik kan komen wanneer ik wil. Heb ik een keer geen zin dan voel ik me vrij een wandeling over te slaan. Als ik niet wil praten, maar alleen ongedwongen wil wandelen, kan dat ook. Ik wandel mee omdat mijn leven na een burn-out in een behoorlijke dip zat en merk dat ik al aardig opknap.”

Nieuwe wandellocaties

Gezond Natuur Wandelen breidt de komende jaren het aantal wandellocaties uit, in Noord-Holland, maar ook in Friesland, Zuid-Holland en Brabant. Landschap Noord-Holland heeft daarin een rol. In opdracht van de Stichting Gezond Natuur Wandelen zoeken we gemeenten die dit wilen faciliteren, we werven begeleiders en uiteraard mensen die mee willen wandelen. Het werk wordt gesteund door o.a. de provincie Noord-Holland en De Friesland Zorgverzekeraar. Nieuwe gemeenten in 2017 zijn: Amsterdam (4 locaties), Alkmaar, Schagen, Langedijk, Hoorn, Landsmeer, Oostzaan en Den Helder.

Wilt u ook Gezond Natuur Wandelen? Bekijk hier de locaties waar gewandeld wordt.