Zeisen is een goed alternatief voor bosmaaien

Zeisen
© Landschap Noord-Holland
Datum
do. 3 oktober 2019

Zeisen, beter dan bosmaaien bij kleinschalig natuurbeheer

Het maaien met een zeis om gras of ruigte te maaien is beter dan met een bosmaaier. Niet alleen vanuit natuurbeheer oogpunt, maar ook beter voor lichaam en geest. Medewerker Annika volgde zelf onze cursus zeisen en is enthousiast!

Het lijkt ouderwets, een zeis gebruiken om gras of ruigte te maaien, maar eigenlijk is het weer helemaal passend bij deze tijd. In plaats van in de herrie van de motor van een bosmaaier werken met gebruik van (stinkende) fossiele brandstof, kan je tijdens het werken heerlijk genieten van de rust en de vogels die fluiten. En je houdt contact met je mede maaiers. Veel gezelliger en milieuvriendelijker.

Scherp maken vraagt geduld

Afgelopen week heb ik weer eens een zeiscursus gevolgd om vooral het haren (scherp maken) van de zeis, maar ook de techniek weer eens goed onder de knie te krijgen. De cursuslocatie was dit keer in de boomgaard van Fruittuin Geestmerambacht. Het was heerlijk weer. We begonnen na de koffie met het haren van de zeis. Door op de rand van het blad van de zeis te slaan maak je deze dunner en daardoor scherper. Best een geduld werkje, waar je, zoals de docent al aangaf, in een zen modus moet gaan zitten, want met haast krijg je de zeis niet scherp. En zonder scherpe zeis kan je niet maaien.

Ideale work-out

In de middag begonnen we met zeisen op een stukje kort gras. Hier konden we goed testen of de zeisen scherp waren en konden we goed de maaitechniek oefenen. Ik had de slag al snel weer te pakken en oefende nog door de maaicirkel helemaal af te maken van rechts naast je lichaam naar helemaal links van je lichaam. Het maaien kost geen kracht bij een scherpe zeis, maar je hebt wel wat conditie nodig. En bepaalde spieren moesten toch wel wennen aan de beweging. Het is een ideale work-out en goede training voor de armen en rugspieren. Leuker dan in de sportschool. Toen we de techniek eenmaal doorhadden, gingen we tussen de fruitbomen het hoge gras maaien. Ook dat ging erg goed.

Even snel als een motormaaier?

Wat ben ik door de cursus toch weer enthousiast geworden om ook thuis de zeis wat sneller te pakken voor het grasveld thuis. De andere cursisten gaan de zeis nu ook vaker gebruiken in hun vrijwilligerswerk. Juist bij kleinschalig (natuur)beheer is een zeis bij uitstek een goed alternatief voor een bosmaaier of maaimachine. Je kunt gemakkelijk om een orchidee heen maaien en dieren die in het gras zitten, hebben een grotere kans om te vluchten. En wie de techniek van het maaien met de zeis beheerst, is echt niet minder snel dan een motormaaier. Kortom, ik en de andere cursisten hadden een leerzame, gezellige en nuttig dag. Ik kan het zeisen en het volgen van de cursus zeisen (die we in juni 2020 nogmaals organiseren) van harte aanbevelen!

Welkom bij onze uitleen

Wist je dat we ook zeisen uitlenen? Groepen die zijn aangesloten bij ons kunnen deze lenen voor het uitvoeren van werkzaamheden. Voor het lenen van gereedschappen en machines kan je contact opnemen met Paul Vester.

Meer achtergrondinformatie over maaien met de zeis lees je op In het Landschap

Annika Langeveld

Functie

Medewerker vrijwilligersondersteuning

Bij Annika kun je terecht voor vragen over natuurbeheer en veilig werken.

Neem contact op
Annika Langeveld
cover M1 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven