Zachte ooievaarsbek beleeft topjaar

Zachte ooievaarsbek
© Zachte ooievaarsbek

Bermen kleuren paars

Wie langs bermen fietst of wandelt en graag op de bloeiende planten let, is het vast opgevallen. Veel bermen zagen de afgelopen weken paars van de zachte ooievaarsbek. Al in april van dit jaar kwam de plant massaal opzetten. Soms zag je wel tientallen meters lange tapijten van licht paarse bloemetjes. En ze waren niet alleen talrijker, maar vaak ook hoger dan gebruikelijk.

Gevolg van droogte

Normaal gesproken bloeit deze plant bescheiden en onopvallend in gazons en zandige bermen langs fietspaden. Maar ze weten hun kans te grijpen als ergens regelmatig gemaaid wordt (vrijwel alle gazons), want daar kan ooievaarsbek wel tegen. Of als de concurrenten, vaak grassen, sterk verzwakt zijn. Door de enorme droogte afgelopen jaar zijn grassen verzwakt. De zachte ooievaarsbek kan met droogte wel uit de voeten, dank zij een diepgaande penwortel.

Klein maar fijn

Zachte ooievaarsbekken zijn nog een stuk kleiner dan madeliefjes, die er vaak omheen staan en die veel meer de aandacht trekken. De zachte ooievaarsbek is lid van de geranium familie. Ze hebben hun naam te danken aan hun fijne beharing en de zaaddozen die de vorm van een ooievaarssnavel hebben. Boeren en tuinders zijn trouwens vaak niet zo blij met deze plant, die ze als een lastig onkruid beschouwen. Maar voor liefhebbers van subtiele en mooie bloemetjes zijn ze een lust voor het oog. En voor een vlindersoort als het bruin blauwtje een waardevolle waardplant. Wie weet kunnen we volgend jaar daarom spreken van een topjaar voor bruin blauwtjes.

Peter Mol

Functie

Projectmedewerker Betrekken bij Groen

De afgelopen jaren heeft Peter zich ontwikkeld tot een centrale vraagbaak voor de inmiddels 130 aangesloten vrijwilligersgroepen. Ook geeft hij basiscursussen Ecologie en Natuurbeheer, cursussen beheerplannen schrijven en helpt hij vrijwilligersgroepen bij projecten ter verbetering van hun terreinen.

Neem contact op
Peter
Magazine nr. 3

Vraag gratis natuurmagazine aan. Op=op

Ontdek de Noord-Hollandse natuur. In het magazine lees je alles over eendenkooien, duinbeken en vlinders. Met wandelroute (19 km) bij Julianadorp en 't Zand.

Naar boven