Werkbezoek weidevogels met het team Veehouderij van het Clusius

excursie werkbezoek Clusius

Wat hebben weidevogels nodig

Afgelopen week spraken de 8 docenten van de opleiding veehouderij van het Clusius met Wim Tijsen, projectmedewerker Landschap Noord-Holland en melkveehouder Dennis Smit op zijn eigen bedrijf. De docenten wilden een beeld krijgen van welke aanpassingen nodig zijn om ruimte te geven aan de weidevogels. Daarvoor is het nodig om te weten wat de weidevogel nodig heeft. Veel landbouwwerkzaamheden vinden juist in het broedseizoen plaats, hoe kan dat anders en is daar ook een beloning voor?

Succesvol weidervogelbeheer bekijken in het veld

Dennis is succesvol melkveehouder én succesvol in het weidevogelbeheer, mede dankzij de inzet van aantal weidevogelvrijwilligers, waaronder Clusius docente Desiree de Bekker. Ook werd er tijd genomen om de weidevogels te zien in het land: vele tureluurs, kieviten en scholeksters met pulletjes, grutto’s en gele kwikstaart. Tijdens de excursie ontstond een levendig gesprek waarbij docenten graag wilden weten hoe Wim en Dennis de toekomst zien voor de melkveehouders die nu op school zitten en zich afvragen welk (economisch) perspectief zij hebben.

Praktijkervaring van melkveehouder

Terug op de boerderij vertelde Dennis over zijn bedrijfsvoering. Hij gaf aan dat het combineren van goede melkproductie én een goede leefomgeving voor weidevogels creëren niet altijd makkelijk is, maar dat hij het graag doet vanuit zijn liefde voor de natuur. De weidevogels horen op het boerenland. Hij gaf aan dat liefde voor de vogels niet ontstaat door een les in de klas, maar vooral door ze mee te nemen het veld in en in gesprek te gaan met enthousiaste experts als Wim.

Dit werkbezoek vond plaats in het kader van de samenwerking van Landschap Noord-Holland met het programma Biodivers Perspectief, een samenwerkingsverband van onderwijs, bedrijfsleven en overheid. Het initiatief is genomen door het Clusius College en het neemt studenten, docenten en bedrijven mee in de ontwikkelingen op het gebied van natuurinclusieve landbouw. Zie ook: Biodivers Perspectief (clusius.nl)

cover magazine 1 2022

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute.

 

Naar boven
Zevenstippelig Lieveheersbeestje / Henk van Bruggen

Ontvang gratis ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen. Benieuwd?