Wanneer gaan de padden trekken?

Faunapassage pad
© Jelger Herder

Hoge temperatuur brengt padden in beweging

Het is nog steeds geen winter.... en de weersverwachting geeft aan dat er al begin februari kans is op paddentrek! Padden zijn net als andere amfibieën koudbloedig en als de temperatuur in het vroege voorjaar oploopt verlaten ze hun winterholletjes. Vooral op de eerste warmere avonden bij regen gaan er veel padden massaal op pad. Ze leggen vaak grote afstanden af naar het water.

Padden leven het hele jaar in duin, bos en tuin maar zijn voor hun voortplanting afhankelijk van water. Ze zetten daar hun snoeren met eitjes (paddendril) af. De paddenvisjes groeien op in het water tot kleine padjes die in juni richting het leefgebied terug kruipen.

Hindernissen

Het verkeer is een bekend probleem, maar er zijn meer dodelijke hindernissen. Tijdens de trek komen ze vaak bij trottoirranden die ze noodgedwongen volgen. De kans dat ze daarbij in een straatkolk vallen is groot. Hier komen ze niet meer uit. Ook watermeterputten en tuinvijvers met gladde randen vormen een gevaar voor trekkende dieren. Naar schatting sterven in Nederland jaarlijks ruim een half miljoen volwassen amfibieën en een veelvoud aan jonge dieren in straatkolken.

Goede oplossingen!

Door in putten en bij vijvers uittreeplekken te maken van gaas of een trappetje van ruw materiaal kunnen de dieren wegkomen. Voor straatkolken zijn speciale uittreedvoorzieningen ontwikkeld. Wijs de gemeente hierop. Informatie hierover is te vinden op Padden.nu

Noord-Hollandse paddenwerkgroepen

Er zijn in Noord-Holland gelukkig veel paddenwerkgroepen actief. Deze vrijwilligers plaatsen schermen langs wegen waar padden, kikkers en salamanders in emmers worden opgevangen. Elke ochtend controleren zij de emmers en dragen de amfibieën naar de overkant van de weg. Waar schermen en emmers niet mogelijk zijn, worden de dieren ’s avonds in de schemering met de hand overgezet. Jaarlijks worden er in Noord-Holland zo'n 20.000 amfibieën geholpen met oversteken! Interesse om ook paddenvrijwilliger te worden? Kijk dan hier.

Annika Langeveld

Functie

Medewerker vrijwilligersondersteuning

Bij Annika kun je terecht voor vragen over natuurbeheer en het opleiden van vrijwilligers.

Neem contact op
Annika
cover november

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

Naar boven