Vrijwilligerswerk in de natuur ligt vrijwel stil

weidevogels

Advies voor zelfstandige vrijwilligersgroepen

De richtlijnen van het RIVM over het Coronavirus hebben ook consequenties voor het vrijwilligerswerk in de natuur. Het werken met groepen vrijwilligers in onze natuurgebieden ligt stil. Alleen het werk gericht op soorteninventarisatie en soortenbescherming kan doorgaan. Denk daarbij aan vogeltellingen, weidevogelbescherming en de bescherming van amfibieën. Dit gebeurt vaak door mensen alleen (of in een klein groepje).

Advies aan zelfstandige groepen: leg het werk stil

Wij gaan ervan uit dat ook de circa 150 zelfstandige vrijwilligersgroepen hun werkdagen, vergaderingen en bijeenkomsten t/m 1 juni schrappen. Omdat het zelfstandige groepen betreft, ligt de besluitvorming om het werk stil te leggen bij hen. Zij maken hun eigen afweging. Wie het hoogstnoodzakelijke inventarisatiewerk toch door laat gaan, adviseren we:

  • Blijf thuis (conform RIVM richtlijn) bij milde klachten (neusverkoudheid, niezen, loopneus, keelpijn, lichte hoest, verhoging). Ook als een huisgenoot klachten heeft, blijf je thuis.
  • Ook al heb je geen klachten, vermijd dan toch direct contact (handen schudden, omhelzen, dichtbij elkaar zijn).
  • Werk alleen (of hooguit met zijn tweeën).
  • Spreek op de locatie zelf af. Ga niet met elkaar in een voertuig naar de locatie.
  • Gebruik niet dezelfde materialen of ontsmet deze eerst.
  • Houd minstens 1,5 meter afstand van elkaar. Hierop zullen bijzondere opsporingsambtenaren (BOA's) controleren. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete.
  • Volg de adviezen van het RIVM, ook zodra die veranderen.
  • Stem je inventarisatie werkzaamheden telefonisch en/of digitaal af met je vrijwilligerscoördinator.
  • Blijf op de hoogte van lokaal nieuws, burgemeesters krijgen de bevoegdheid om specifieke locaties te sluiten, zoals natuurterreinen. Volg dus altijd de berichtgeving van de lokale autoriteiten of een terrein toegankelijk is. BOA's zullen hierop controleren en kunnen ook boetes opleggen.

Alle cursussen voor vrijwilligers afgelast

Ook de cursussen die wij verzorgen voor vrijwilligers zijn tot en met 1 juni geschrapt. Vrijwilligers die al een cursus hebben geboekt, ontvangen daarover via de mail bericht. We storten betaalde bedragen terug op ieders rekening. Je nu opgeven voor een cursus later in het jaar kan natuurlijk wel.

Lees ook 

24 maart 2020

Magazine nr. 1 - 2020

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

Naar boven