Vrijwilliger Gerard Bos en leerlingen uit Den Helder helpen vleermuizen

Nieuwe vleermuiskast in Eendenkooi 't Zand
© Madelon Schoonhoven
Datum
di. 7 april 2020

Eerste nieuwe vleermuiskasten opgehangen

De vleermuizen in de Noordkop zijn enorm geholpen door een unieke samenwerking. Het begint bij vleermuiskenner Jan Boshamer die elk jaar 300 vleermuiskasten in de Kop van Noord-Holland op vleermuizen controleert. Dat doet hij al 30 jaar en hij wil dit nog 20 jaar lang doen. Dit onderzoek levert heel veel interessante gegevens op en ondertussen hebben de vleermuizen een prettig zomerverblijf. Maar heel wat kasten zijn aan vervanging toe.

De 65-jarige Gerard Bos is gek op vleermuizen en hij wilde Jan Boshamer graag helpen. Daarom greep hij zijn verjaardag aan om deze kleine zoogdieren onder de aandacht te brengen. Geen cadeaus alsjeblieft, hield hij zijn gasten voor. Liever een gift om nieuwe vleermuiskasten aan te kunnen schaffen voor Eendenkooi ’t Zand. Aldus geschiedde. Het feestje werd opgeluisterd door Jan Boshamer die uit de doeken deed waarom deze kasten zo nuttig zijn.

Met het geld kon materiaal aangeschaft worden voor een eerste serie kasten en leerlingen ‘Bouwen, wonen en inrichting’ van het Beroepsonderwijs aan Zee in Den Helder hebben deze kasten gebouwd.  Er is douglashout gebruikt van bomen uit Europa en behoeft na verwerking geen behandeling. Een duurzame keus dus.

Op donderdag 2 april zijn de eerste 9 kasten door Jan Boshamer in het bos van Eendenkooi ’t Zand opgehangen. Kooiker Chris van der Vliet was er wat blij mee.

Goed om te weten is dat Nederlandse vleermuizen geen corona verspreiden.

 

Vleermuizenonderzoek Jan Boshamer / Gerard Bos
Dankzij de kasten is het doen van vleermuisonderzoek veel eenvoudiger / Gerard Bos
cover M1 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven