Voor dag en dauw wakken hakken voor de ijsvogel

IJsvogel
© Wil Doorn Meijne

IJsvogels krijgen hulp tijdens vorstperiode

Voor veel mensen is de ijsvogel één van de mooiste vogelsoorten van Nederland. Gelukkig gaat het goed met de ijsvogel in ons land. De afgelopen jaren met zachte winters hebben ervoor gezorgd dat er steeds meer ijsvogels in Nederland zijn.

De ijsvogel kan alleen niet goed tegen ijs. Ze zijn gek op kleine visjes die ze vangen in meertjes en sloten. En als deze viswateren dichtvriezen, zoals de afgelopen week, kunnen ijsvogels geen voedsel meer vinden. Een paar dagen zonder voedsel is al funest voor deze soort. Een week vorst betekent al gauw twee weken ijs op het water, helemaal na de strenge vorst van vorige week.

Vrijwilligers helpen ijsvogels handje

Gelukkig zijn er vele vrijwilligers die zich enorm inzetten om de ijsvogels een handje te helpen. Op plekken waar ze regelmatig zitten en voedsel vangen, maken zij wakken voor de ijsvogels en houden die de hele vorstperiode open. Dat betekent vaak, vroeg op en een wak openhakken. Dat gebeurde vorige week onder andere in het Poelbroekpark en de Meerwijkplas in Haarlem. De vrijwilligers van de vogelwerkgroep daar, waren de hele week in de weer voor de ijsvogels in het park.

Wakken van levensbelang voor vogels

Een wak openmaken moet al gebeuren bij de eerste vorst. Na een nacht extreme vorst, zoals vorige week, is dat al niet meer te doen. Het betekent voor vrijwilligers dat zij dagelijks wakken open moeten maken. Bij extreme vorst, zoals vorige week, moet dat zelfs meerdere keren op een dag gebeuren. 

De afgelopen week hebben in Haarlem en in het Gooi verschillen vogelwerkgroepen zich enorm ingezet voor de ijsvogels. Wakken zijn overigens ook voor andere watervogels van levensbelang zoals meerkoeten, futen, eenden etc.

Bekijk ook het filmpje op youtube over vrijwiligers die wakken slaan.

Cover magazine 4 2021

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

Naar boven
Huisje in de natuur

Maak kans op een weekendje in de natuur

Wil jij er even lekker tussen uit? Maak kans op een weekendje weg in de Nederlandse natuur.