Vogelgriepvirus breidt zich verder uit

Kokmeeuw
© Menno Schaefer
Datum
di. 21 februari 2023

Ook in onze natuur

Momenteel heerst er vogelgriep in Nederland. In steeds meer gemeenten in Noord-Holland worden dode wilde watervogels gevonden. Ook in onze natuur zijn zieke en dode vogels aangetroffen. Op dit moment betreft het ons natuurgebied: Landje van Geijsel en Waterberging Twisk, Kolk van Dussen, Kerkepolder, Zandpolder. Wij ruimen regelmatig deze vogels op om verdere verspreiding te voorkomen. Onze boswachters houden de situatie goed in de gaten. In dit bericht geven we aan wat je (niet) moet doen als je een zieke of dode vogel aantreft. Raak de vogels in elk geval niet aan.

Er zijn verschillende soorten vogelgriep. Vogelgriepsoort H5N8 is zeer besmettelijk voor watervogels en pluimvee. Op deze kaart staat waar in Nederland vogels getroffen zijn: kaart.

Ben je in de natuur? Zo help je verspreiding voorkomen

Raak geen zieke en dode vogels aan en blijf uit de buurt van vogels die afwijkend gedrag vertonen.
Blijf op de paden. Probeer zoveel mogelijk de rust te bewaren in gebieden waar veel watervogels zijn. Hiermee voorkom je de verstoring van watervogels en verklein je de kans op verspreiding.
Mocht je onverhoopt meerdere dode vogels tegenkomen in één gebied, dan kun je daarvan melding maken via dit meldingsformulier van het Dutch Wildlife Health Centre. 

Wat doen wij als natuurbeheerder?

Als er dode vogels op het land van onze eigen terreinen worden aangetroffen, ruimen onze boswachters ze zelf op. Voor hun veiligheid dragen ze hiervoor ook de benodigde persoonlijke beschermingsmiddelen. Ziet u nieuwe dode vogels specifiek in een natuurgebied van Landschap Noord-Holland, dan is uw melding welkom bij de boswachter via info@landschapnoordholland.nl 

Maatregelen

Natuurorganisaties staan in nauw contact met de veiligheidsregio’s en werken samen als er maatregelen worden ingesteld voor natuurgebieden. Onze boswachter houden de situatie goed in de gaten en bij een ernstige uitbraak kunnen natuurgebieden tijdelijk worden afgesloten en kan het noodzakelijk zijn om dode vogels te ruimen. Dit gebeurt altijd onder regie van de veiligheidsregio.

Volksgezondheid

De verantwoordelijkheid voor de volksgezondheid, voorlichting en communicatie over vogelgriep ligt bij de overheid. De regionale veiligheidsregio neemt de regie bij een uitbraak en kan ook maatregelen treffen om verdere verspreiding te voorkomen. Voor achtergrond of meer gedetailleerde informatie verwijzen wij naar de site van de overheid.

Meer over vogelgriep bij kokmeeuwen

  • Onze koepelorganisatie LandschappenNL vraagt samen met andere natuurorganisaties aandacht voor de aanpak vogelgriep bij de Minister van LNH en de Tweede Kamer, lees meer.
Magazine nr. 3 - 2023

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven