Vijf dagen in actie voor de bij

Met het mooie weer zie je ze al volop vliegen... bijen!
Bijen en hommels zijn van levensbelang voor de bestuiving van planten. Hoe meer we over bijen weten, hoe beter we ze kunnen helpen. Daarom is er van 10 tot en met 14 april de Nationale Bijentelling. Doe je mee?
De bekendste bij is wel de honingbij. Toch komt deze bij voornamelijk voor in bijenkasten van imkers en haast niet in het wild. Goed om het onderscheid te kennen. Wilde bijen zijn bijvoorbeeld metselbijen (die in holtes -en dus ook in insectenhotels- leven en holletjes dichtmetselen met modder), zandbijen (zij graven in de bodem) en behangersbijen (behangen hun nestwand met stukjes blad). Terwijl honingbijen sociaal zijn en in groepen leven, is de wilde bij een solitaire bij die alles alleen doet.

Hommels
Van dezelfde familie als de bij, zijn de hommels. Deze zijn een stuk dikker en te herkennen aan de wollige, dikke beharing. Ook hier zijn soorten in te onderscheiden, zoals de aardhommel, akkerhommel, steenhommel en tuinhommel. De aardhommel is de meest bekende met een zwart borststuk en een geel, zwart en wit gestreept achterlijf. De tuinhommel heeft dezelfde kleuren, maar ook een gele streep op het borststuk. Met haar lange tong kan zij in lange bloembuizen zoals lipbloemigen. De steenhommel valt op door haar roodbehaarde achterkant. En de akkerhommel heeft vooral oranje beharing op borststuk en achterkant.
Zweefvliegen
Naast bijen en hommels zijn er ook insecten die je een beetje voor de gek houden met hun uiterlijk. Ze hebben wat weg van bijen maar het zijn zweefvliegen. Het grote verschil zit in de vleugels en voelsprieten. Ze hebben één paar vleugels en korte voelsprieten. In tegenstelling tot een bij die twee paar vleugels heeft en lange voelsprieten. Door het enkele paar vleugels zijn ze wendbaarder dan bijen en daar zie je dan ook verschil in. Met hun vermomming profiteren ze van de angst die vogels hebben voor bijen en wespen.

Wespen
En dan heb je nog de wesp waar best een groot deel van de mensen bang voor is. Wespen zijn pas gevaarlijk in augustus als hun eigen larven geen zoete vloeistof meer uitscheiden en ze zelf op een agressieve manier op zoek gaan naar zoetigheid. Als je goed kijkt, zien ze er met hun felle kleuren en slanke wespentaille echt anders uit dan bijen en hommels.
Handig telformulier
Dit is een greep uit de ruim 360 soorten bijen die in Nederland voorkomen. Op de website van Nationale Bijentelling staat een handig telformulier en een boekje met afbeeldingen van de meest voorkomende bijen, hommels en zweefvliegen. Draag jij je steentje BIJ door een half uur bijen te tellen in je tuin? Lukt het niet om te tellen dan kun je ook op een andere manier bijdragen door een bijenhotel in je tuin te plaatsen en veel verschillende (inheemse) bloemen te zaaien of planten.