Stinsenplantenexcursies op Huis te Manpad

Stinsenplanten Huis te Manpad / Pieter Dhont
Datum
ma. 15 februari 2021

Exclusief wandelen met een gids

Huis de Manpad, min of meer gelegen naast onze Buitenplaats Leyduin, is een van de beste plekken in Noord-Holland voor het bekijken van stinsenplanten. De corona-beperkingen hebben echter gevolgen voor het excursieseizoen van Huis te Manpad. Het voornemen is de wekelijkse rondleidingen te starten vanaf dinsdag 2 maart, om 14.00 uur. Rondleidingen op aanvraag, buiten de tijden van openstelling zullen ook niet eerder dan in maart van start gaan. Maar dit alles onder voorbehoud van de landelijke richtlijnen.

Excursies

Het park van Huis te Manpad, Herenweg 9 te Heemstede is alleen in excursieverband te bezoeken. Dit jaar, onder voorbehoud, is er van maart t/m 15 oktober iedere zaterdag om 10.00 uur een excursie. In de tijd van de bloeiende stinsenplanten, van maart t/m mei, is er ook op dinsdag om 14.00 uur een rondleiding. Op deze tijdstippen staat er bij de poort een gids klaar die de belangstellenden meeneemt voor een boeiende wandeling. Aanmelden is niet nodig en er worden geen kosten berekend. Wel vragen wij u dit jaar individueel of met twee mensen te komen en niet met een groepje. Het hoofdhuis en de overige woningen worden particulier bewoond en zijn dus niet te bezichtigen. Een groepsbezoek (dit jaar kleine groepen, indien toegestaan) is ook buiten de openstellingstijden mogelijk, behalve op zondag. Spreek dit af met Iris de Graaff, telefoon 023-5475040. Voor overige informatie over de openstelling of excursies kan men terecht bij excursiecoördinator Peter de Jong: 06-54392301. Of volg voor de actuele gang van zaken de website.

Essentaksterfte

Ondanks alle beperkingen gaat het beheer en onderhoud van het fraaie, historische buitenverblijf in Heemstede gewoon door. Zo is het schilderwerk aan de gebouwen afgerond en het onderhoud van tuin en park doorgegaan. De nieuwe druif in de kas ontwikkelt zich goed en leifruit en de boomgaard zijn gesnoeid. Ook het hakhoutbeheer is ter hand genomen. De bestrijding van de essentaksterfziekte heeft op bepaalde plekken een beeld van kaalslag opgeleverd, maar de natuur krijgt volop de ruimte om de open plekken te vullen.

Sperwer is een nieuwkomer

De vogeltelling van het afgelopen jaar heeft opgeleverd dat de vogelpopulatie is achteruitgegaan. Naar oorzaken wordt nog gezocht. Wel waren er nieuwkomers, zoals de sperwer.

www.huistemanpad.nl

Huis te Manpad / Henk van Bruggen
© Huis te Manpad / Henk van Bruggen
Huis te Manpad aan de Herenweg in Heemstede
cover magazine 1 2022

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute.

 

Naar boven
Zevenstippelig Lieveheersbeestje / Henk van Bruggen

Ontvang gratis ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen. Benieuwd?