Spectaculaire herrijzenis Twiske Molen en vrijwilligersgroep

Twiske molen in 2012
© Twiske molen nog in 2012
Datum
di. 28 mei 2019

Windhoos raakte molen

Marijke en Marcel Koop, bewoners en molenaars van de Twiske Molen aan het Luijendijkje bij Landsmeer, herinneren zich de dag van 18 oktober 2016 als gisteren. Marcel zat in de namiddag in de woonkamer van de molen. Marijke was op haar werk. Er zou een kortstondig regenfrontje passeren, dus had Marcel de molen stilgezet. Om 15.34 uur brak plots de hel los. Van de een op de andere seconde klonk een angstaanjagend en oorverdovend lawaai. Marcel en huiskat Thyson waren secondenlang verstijfd van schrik.

Vrijwilligersgroep in de knel

Naar buiten kijkend zagen ze daar het hele molenwiekstelsel uit het grasland steken, grote delen van de molen dreven weg in het omliggende water. Een unieke windhoos had de kap met wiekenkruis, van de molen afgerukt. Het klapstuk van wat al een dramatisch jaar was. Door wrijving met gebieds- en moleneigenaar Twiske Recreatiegebied moesten Marijke en Marcel eerder al alle educatieactiviteiten en de werkzaamheden van de 4 ha natuur beherende vrijwilligersgroep staken. Het leek over en uit, voor zowel de Twiske Molen als de voorbeeldige vrijwilligersgroep Twiske Molenbiotoop; sinds 2007 ter ondersteuning aangesloten bij Landschap Noord-Holland...

Een langdurig en spannend proces volgde

Gelukkig stond al snel vast dat de molen zou worden herbouwd. Molenmakerij Saendijk leverde daarbij ongelooflijk en technisch hoogstaand en vakkundig werk. Zelfs voor leken was dat zeer indrukwekkend. En juist toen de molen weer in ere was hersteld kwam er ook beweging in de kwestie rond de educatie en het natuurbeheer. Personeelswisselingen en de geduldige bemiddeling van Martijn Wijnberg brachten schot in de zaak. Nieuwe afspraken werden op papier gezet en zowel molen als vrijwilligersgroep konden weer draaien.

Een jaar geleden had ik Marijke en Marcel nog een belofte gedaan. Als zij er in slaagden om weer met hun vrijwilligersgroep aan de Landelijke Natuurwerkdag mee te doen, zou ik hen een fraaie fles wijn komen bezorgen. Het ziet er naar uit dat ik die fles dit jaar zal gaan langsbrengen.

Twiske Molen na restauratie
© Landschap Noord-Holland
Twiske Molen na restauratie

Peter Mol

Functie

Projectmedewerker Betrekken bij Groen

De afgelopen jaren heeft Peter zich ontwikkeld tot een centrale vraagbaak voor de inmiddels 130 aangesloten vrijwilligersgroepen. Ook geeft hij basiscursussen Ecologie en Natuurbeheer, cursussen beheerplannen schrijven en helpt hij vrijwilligersgroepen bij projecten ter verbetering van hun terreinen.

Neem contact op
peter mol
cover M1 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven