Sovon Vrijwilliger van het jaar: Johan Stuart

Johan Stuart in actie

Ieder jaar eert Sovon Vogelonderzoek Nederland een vrijwilliger met een bijzondere staat van dienst: de Vrijwilliger van het jaar. In 2020 is de eer aan onze collega Johan Stuart uit Velserbroek. Al bijna veertig jaar is Johan een zeer actieve en dragende kracht achter de Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland.

Sovon prijst zich gelukkig met veel vrijwilligers die zich al vele jaren inzetten voor het tellen en onderzoeken van vogels. De jury die de Vrijwilliger van het jaar selecteert krijgt daarom ieder jaar een behoorlijk aantal kandidaten met een indrukwekkende staat van dienst voorgeschoteld. Toch steekt er altijd weer iemand bovenuit, zo ook in 2020.

Organisatorische duizendpoot

Johan Stuart werd voorgedragen vanuit de Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland. In 1983 lid geworden, zette hij zich meteen zeer actief in voor de vereniging. De eerste periode voornamelijk als teller maar later breidde zich dit uit tot een waaier aan activiteiten. Hij is excursieleider, cursusleider, oprichter en trekker van de jeugdvogelgroep, lid van de kampjes­commissie, host van de website, verzorgt persberichten en nog veel meer. Ook zet hij zich in voor het beheer en de bescherming van het Landje van Gruijters, een vogelrijke plek vlakbij Haarlem.

Veldwerk

Stuart begon zijn veldwerk met jarenlang tellen van trekvogels, later doorgezet met tellen van huiszwaluwkolonies (35 jaar!), verschillende broedvogeltelgebieden, meerdere atlasblokken voor de atlassen van Sovon, midwintertellingen en slaapplaatstellingen, onder andere in de binnenstad van Haarlem. Als auteur zorgt Johan voor de rapportage van de huiszwaluwentelling en bijdragen aan de twee regionale avifauna’s. Johan werkt als medewerker communicatie bij ons.

Passie overdragen

Waar de jury een opvallende kwaliteit ontdekte, was het vermogen van Johan zijn passie voor vogels over te dragen op anderen. Jaarlijks organiseert hij de cursussen binnen de Vogelwerkgroep. Die lopen zo goed dat ze een jaar vooruit al zijn volgeboekt. Vele honderden vogelaars binnen en buiten de regio zijn opgeleid in de beginners-, gevorderde- of BMP-cursus. Daarbij is er bijzondere aandacht voor de jeugd. Elke eerste zondag van de maand trekt Johan eropuit met de jeugd en dat al zestien jaar lang. Johans rol en bijdrage aan de jeugdgroep valt niet te onderschatten, hij is de drijvende kracht achter de oprichting (in 2006) en achter het continu voortbestaan van deze groep.

Waardering

Kortom, al deze activiteiten moesten nodig beloond worden met de erkenning als Sovon Vrijwilliger van het jaar, zo concludeerde de jury. Op 15 december werd  Stuart aan huis verrast met een oorkonde, speldje en een fraai schilderij met kleine zilverreigers (gemaakt door Elwin van der Kolk). overhandigd door Theo Verstrael, directeur van Sovon. 

Over Sovon

Sovon Vogelonderzoek Nederland is een non-profit organisatie die in Nederland het voorkomen en de ontwikkeling van Nederlandse vogels bijhoudt. Dat gebeurt o.a. met hulp van bijna 10.000 vrijwilligers in het veld. Sovon kijkt daarbij naar de voor- of achteruitgang van vogels, en naar het hoe en waarom daarvan. De resultaten van de tellingen vormen een basis voor het natuurbeleid, - beheer en wetenschap.

Cover M3 2021

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

Naar boven