Smienten verdienen meer aandacht 

Smient
© Menno Schaefer

Ze fleuren de winter op

De smient, een eend die in de winter de Noord-Hollandse polders opfleurt, heeft extra aandacht nodig. Daarom brengt het Noord-Hollandse natuurtijdschrift Tussen Duin & Dijk een themanummer uit over deze soort. De smient is een prachtig eendje die in grote aantallen in het najaar en winter in Noord-Holland verblijft. De 92-jarige Piet Zomerdijk uit Alkmaar heeft de soort 15 jaar lang bestudeerd en ontdekte tal van zaken die van belang zijn bij de bescherming van deze soort. 

Smient en rechtszaken 

Nederland is heel erg belangrijk voor smienten. Zo’n 60 à 70 procent van de populatie, die bestaat uit ongeveer 900.000 vogels, overwintert in het lage deel van Nederland. De Noord-Hollandse graslanden en wateren zijn zeer belangrijk als voedsel- en rustgebied. Delen van Noord-Holland zijn aangewezen als Natura 2000-gebieden speciaal om deze soort extra bescherming te bieden. Toch is er geen vogelsoort waarover zoveel rechtszaken zijn gevoerd dan de smient. Dit vanwege de ontheffingen die zijn afgegeven voor afschot om de vermeende schade voor de landbouw te verminderen. De smient is namelijk dol op gras. Schadebestrijding door afschot in Noord- en Zuid-Holland op deze soort is overigens nu verboden. 

Nestor Piet Zomerdijk 

Maar de soort staat onder druk en de totale populatie neemt af. Reden genoeg om veel informatie over de soort, die vooral door vrijwilligers is verzameld, te bundelen in dit themanummer. Een van die vrijwilligers is Piet Zomerdijk. Met zijn 92 jaar een van de nestors van het smientenonderzoek in Nederland. Hij is initiatiefnemer van dit smientennummer en heeft diverse artikelen geschreven over het gedrag van de smient. Ook de aantalsontwikkeling, bescherming en beleid komen aan bod in het nummer. 

Alle informatie over de smient gebundeld 

Met dit bijzondere themanummer is historische en actuele informatie over de smient in Noord-Holland gebundeld. De redactie van Tussen Duin en Dijk hoopt dat die kennis zal bijdragen aan meer inzicht in het gedrag van smienten en een betere en duurzame bescherming van de soort. De volgende organisaties hebben financieel bijgedragen aan dit themanummer: provincie Noord-Holland, Vogelbescherming Nederland en het Wim Ruitenbeek Fonds. 

Neem voor € 15 een abonnement op Tussen Duin & Dijk en u krijgt het themanummer er gratis bij! Of vraag een gratis exemplaar op.

Frank Visbeen

Functie

Manager

Met zijn team Onderzoek en Advies zorgt Frank Visbeen voor tevreden klanten op het gebied van ecologie, landschap en cultuurhistorie. Zijn kennis van weidevogels, ganzen en natuurbeheer zet hij ook zelf actief in bij projecten. Frank is aanspreekpunt op zowel ambtelijk als bestuurlijk niveau voor provincie, gemeenten en het bedrijfsleven.

Neem contact op
Frank Visbeen
© Cees de Jonge
Cover magazine 4 2021

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

Naar boven
Huisje in de natuur

Maak kans op een weekendje in de natuur

Wil jij er even lekker tussen uit? Maak kans op een weekendje weg in de Nederlandse natuur.