Schaapskudde weer te zien in Noordduinen

Schapenbegrazing Noordduinen
© Tim Zutt

Prachtig gezicht

Vanaf vandaag is de schaapskudde en schaapsherder weer actief in de Noordduinen. Ben je aan het wandelen of fietsen in dit natuurgebied? Let dan even op, het is een betoverend gezicht die witte schapen op het grijze duin. De schapen grazen hier om de vergrassing en verruiging in te perken en helpen hierbij de duinkonijnen, die het door hun lage aantal het alleen niet meer redden. Ze zijn er nu voor de tweede ronde dit jaar, om de nieuwe grasgroei af te grazen vlak voor de winter begint. Dus grijp je kans om te genieten van de kudde in het landschap.

Grote hulp bij natuurbeheer

Boswachter Tim Zutt van Landschap Noord-Holland: “Een kudde zien is indrukwekkend, de hond die de schapen begeleidt, maar juist ook de schapen zèlf: het zijn harde werkers en ze komen precies daar waar machines niet kunnen komen. Als ze klaar zijn met grazen, reizen de schapen weer door naar een ander natuurgebied, maar komen volgend jaar weer terug als het nodig is. De schapen aaien kan alleen niet, daarvoor moet je naar een kinderboerderij.” Nederland telt nog zo’n honderd schaapskuddes, die helpen in het natuurbeheer.

Volg onze boswachter Tim via https://twitter.com/boswachter_tim  

5 november 2019

Tim Zutt

Functie

Boswachter Wadden & Duinen

Tim beheert als boswachter de natuurgebieden in de kop van Noord-Holland. Niet alleen door onderhoud en toezicht maar mede door veranderingen in de natuur waar te nemen en te onderzoeken. Zoals bv voor de tapuit in de Noordduinen, een zeldzame verschijning in Europa. Want, hoe de natuur er nu voor staat, dat bepaalt ook hoe je natuur verder kan ontwikkelen, samen met anderen!

Neem contact op
Tim Zutt
© Dutchphoto
cover november

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

Naar boven