Ruim 14.000 vrijwilligers steken de handen uit de mouwen

< terug naar overzicht
4 november 2017

Natuurwerkdag 4 november grootste vrijwilligersdag in het groen! Vandaag hebben 14.259 mensen gewerkt aan het behoud van natuur en het landschap. Op 573 locaties in Nederland, ruim 30 meer dan in 2016, is vandaag gezaagd, gesnoeid en opgeruimd door jong en oud.

Bijzonder provincienieuws

Gedeputeerde Adnan Tekin (foto onder) opende de Natuurwerkdag in Noord-Holland bij Amsterdam en nam daarna met plezier de hark ter hand. In Noord-Holland waren ruim 1.500 vrijwilligers actief, maar ook bedrijven. Een hele prestatie! Coordinator Peter Mol: "We zien een toename van bedrijven die deelnemen, ze omarmen de Natuurwerkdag!" Bedrijven zoals Uber en Booking Cares willen natuur en landschap nog mooier maken.

Op meerdere locaties in Nederland is gewerkt aan voedselaanbod voor wilde bijen. In het Friese kunstenaarsdorp Asgaard is met bloembollen het kunstlogo ingeplant. In het vroege voorjaar zullen de hommels en bijen hier weer van kunnen profiteren. In Groningen waren op maar liefst twee plekken 100 mensen aan de slag. Een daarvan was bij Veendam daar ging de tuinvereniging samen met een ruitergroep van de manage aan de slag. In Zandeweer was een bijzondere samenwerking met een groep GGZ zorgcliënten die ook de handen uit de mouwen staken.
De heide op de Lemelerberg in Overijssel was de ontmoetingsplek in het groen voor singles. Ruim 30 mensen hebben de kans gegrepen om via het natuurwerk anderen te ontmoeten. In veel provincies staken ook wethouders, burgemeesters en gedeputeerden de handen uit de mouwen om hun betrokkenheid bij de groene omgeving te laten zien. In Utrecht zijn op diverse locaties bestuurders actief bezig geweest mede aangezet door het programma winmetjelandschap.nl met het oog op de Gemeenteraadsverkiezingen 2018.

Landschap kan niet zonder vrijwilligers


Al het werk dat verzet wordt op de Natuurwerkdag is belangrijk voor het behoud van natuur en landschap. Zorg voor het landschap, zoals onderhoud aan (knot-)bomen, hagen, boomgaarden en houtwallen is steeds vaker in vrijwilligershanden. De verantwoordelijkheid voor het beheer van een landschap verschuift steeds meer van overheid naar samenleving. De maatschappelijke betrokkenheid van de vele vrijwilligers bij de groene leefomgeving is groot. Mede dankzij hen kan iedereen blijven genieten van het karakteristieke Nederlandse landschap.

Landschap Noord-Holland, coordinator van de Natuurwerkdag in Noord-Holland, benadrukt dat de belangeloze inzet van vele  mensen voor natuur en landschap onmisbaar is om onze leefomgeving blijvend te kunnen beschermen. Wij op onze beurt ondersteunen de groene vrijwilligers op vele terreinen met kennis, kunde en gereedschappen. De provinciale en landelijke overheden zijn nodig om deze groene ondersteuning blijvend mogelijk te maken.

Partners van de Natuurwerkdag zijn de Nationale Postcode Loterij en Groen en Fit van De Friesland Zorgverzekeraar.

Foto linksboven: Booking Cares ruimt maaisel op Buitenplaats Leyduin voor bloemrijke graslanden