Rondje Pampus. Zwemmen in het Blauwe Hart van Nederland

Visdief
© Joke Huijser-Spekken
Datum
ma. 20 augustus 2018

Zwemmen voor meer natuur in het IJsselmeer

Voor de zevende keer organiseert Coalitie Blauwe Hart Natuurlijk in samenwerking met Swimfantastic en Forteiland Pampus, ‘Rondje Pampus’. Dat gebeurt onder het motto: Natuur beleef je in het water! Zwemmen in het IJsselmeergebied is genieten van weids open water en van de vrijheid, zoals een vis in het water. Met Rondje Pampus wil de organisatie ook aandacht vragen voor de kwetsbare natuur en het belang van schoon en gezond water voor vogels en vissen in het IJsselmeergebied, als het Blauwe Hart van Nederland.

Zwemmen voor het goede doel: een vogelrijk IJsselmeergebied 

Elk jaar gaat een deel van de opbrengst van de deelnemers en sponsors naar een goed doel dat bijdraagt aan de verbetering van de vogel- en visstand in het IJsselmeergebied. Tienduizenden vogels komen er overwinteren, ruien, voedsel zoeken of broeden. Eén van die broedvogels is de visdief, een stern die leeft van vis. Helaas gaat het aantal visdieven, door een tekort aan broedplaatsen en voedsel, achteruit. Daarom wordt dit jaar speciale aandacht gevraagd voor de visdief in en om het IJsselmeergebied. Vogelbescherming Nederland werkt samen met Natuurmonumenten in het Gooi- en Eemmeer aan de verbetering van het leefgebied voor de visdief. Dit initiatief ondersteunen we graag!

Rondje Pampus

Zwemmen in open water neemt aan populariteit toe en elk jaar groeit het aantal deelnemers. Zondag 26 augustus starten er 300 wedstrijd- en prestatiezwemmer! De wedstrijdzwemmers starten om 9.30 uur en zwemmen 3 rondjes ( is 2700 meter) rond het eiland. De prestatiezwemmers starten om 10.45 en zwemmen afhankelijk van hun eigen doel 1 of 2 rondjes. De prijsuitreiking van alle afstanden is om 12.30 uur. 

Werken aan een gezond en vitaal IJsselmeergebied voor nu en later

De natuur in het IJsselmeergebied heeft het niet gemakkelijk. De vis- en vogelstand gaan steeds verder achteruit. Harde dijken en oevers houden trekvissen tegen en het ontbreekt aan goede leefgebieden voor vogels. 

Coalitie Blauwe Hart Natuurlijk is een samenwerkingsverband van verschillende organisaties die zich inzetten voor een gezond en vitaal IJsselmeergebied voor nu en later. Samen zorgen zij voor bouwstenen voor de integrale beleidsagenda IJsselmeergebied 2020-2050 (Ministerie I & M) en helpen ze mee aan de realisatie van bijzondere natuurprojecten, zoals de Marker Wadden en de Vismigratierivier. 
De Coalitie bestaat uit de volgende partners: Waddenvereniging, Landschap Noord-Holland, Flevo-landschap, It Fryske Gea, Natuurmonumenten, Sportvisserij Nederland, Vogelbescherming Nederland, PWN en Staatsbosbeheer.

cover M1 2024

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

 

Naar boven
M1 2024 liggend

Heb jij het lentenummer al?

Als je liefhebber bent van natuur mag je ons magazine niet missen. Met de mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen.