Roerdomp weer te horen bij Meerwijkplas in Haarlem

Roerdomp
© NIS Geert-Jan IJzerman

De Meerwijkplas: een geheime natuurparel van Haarlem

Het gebied rond de Meerwijkplas is de afgelopen jaren door Natuurlijke Zaken en in opdracht van de gemeente Haarlem omgetoverd tot een groengebied en is een heuse natuurparel van Haarlem geworden. Het gebied is behoorlijk op de schop gegaan en bedreigde natuur heeft de kans gekregen om zich te herstellen. De natuur rond de Meerwijkplas is nu veel gevarieerder met niet alleen een zacht, slingerend bospad, maar ook een grote plas in het midden met daaromheen een wandelpad met uitzichtpunten. Als afronding van dit omvangrijke project is op 25 november 2019 een informatiebord met bijzonderheden over het gebied geplaatst.

Opknapbeurt Meerwijkplas

Natuur en recreatie hebben sterk geprofiteerd van de opknapbeurt rond de Meerwijkplas. Bijzondere vogels en planten hebben daar een nieuwe leefplek gevonden. Voordat het zover was, is eerst de voedselrijke bodemlaag gedeeltelijk verwijderd, zodat er een zanderige voedselarme bodem verscheen. Hierdoor kregen meer zeldzame planten en bloemen de kans te groeien. In het riet dat meer ruimte kreeg, vonden bedreigde rietvogels een plek.  En vrijwilligers bouwden de grootste insectenwand van Nederland, helemaal opgetrokken uit verwijderde struiken, takken, wortels en grond. Zo is de Meerwijkplas omgetoverd tot een bijzonder gebied dat goed zichtbaar is vanaf het fietspad. Voor wandelaars, fietsers en recreanten is het vooral genieten van een bijzondere natuurbeleving.

Infobord Meerwijkplas
© Rein Leguijt
Informatiebord bij Meerwijkplas Haarlem

Informatiebord

Langs het Vlinderpad aan de zuidkant van Schalkwijk, en aan de noordoever van de Meerwijkplas, is op het onlangs geplaatste informatiebord goed te zien hoe het gebied is ontstaan en welke natuur aanwezig is. Het informatiebord geeft ook uitleg over hoe mensen het gebied kunnen gebruiken als wandelaar, fietser of natuurliefhebber. De vrijwilligers en de bewoners uit de omgeving nodigen Haarlemmers uit om zelf eens een kijkje te komen nemen of te komen luisteren naar alle (dieren)geluiden langs de plas. Denk bijvoorbeeld aan het gehoemp van de bijzondere en zeldzame roerdomp. Met een beetje geluk kun je die hier horen.

Magazine 2. 2020

Maak gratis kennis met ons magazine

Ben je liefhebber van natuur? Dan mag je ons magazine niet missen. Met mooiste natuurfoto's, opvallende weetjes over dieren én verrassende achtergrondverhalen uit het veld. Inclusief fiets- of wandelroute. 

Naar boven